top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

BINDING


KERST-COCOONING BINDING: Het sociale brein & groeimindset

Eerste kerstdag een huwelijksfeest. Ja, echt, op 1e kerstdag! Alex en Liesje zijn in het bootje gestapt en wij hebben de feestvreugde gedeeld! In hun eigen huis, lekker knus en de liefde ‘hing in de lucht’. Veel mensen kruipen met deze feestdagen bij elkaar, jij ook? Ben jij ook met familie samen geweest? Of ga je dat nog doen? Heb je gezellig met vrienden een overdadige maaltijd gedeeld? Eind december is de tijd van cocooning.

JOUW SOCIALE BREIN Hoe komt dat nu? Dat wil jij ook vast wel weten! Jouw sociale brein is géén apart brein maar het netwerk van hersengebieden die betrokken zijn bij het begrijpen van andere mensen. We zijn sociale wezens en we worden meestal gedreven door het ‘werken’ in groepen. Denk aan families, aan je team op de werkvloer of je sportmaatjes. Door de geschiedenis heen heeft ons sociale brein de kans op overleven vergroot door kennis, arbeidslast en bronnen te delen. Alleen heb je minder kans op overleven.

JE HART MAAKT SPRONGETJES Je omgeving, ook als je aan het cocoonen bent, zorgt voor continue sociale activiteiten en feedback van anderen. Bewust of onbewust wil je graag weten wat sociaal gezien in jouw voordeel werkt of wat je bedreigt. Je hersenen verwerken deze menselijke interacties met neurale netwerken en chemische berichten die ook voor ‘plezier’ en ‘pijn’ gebruikt worden. Met andere woorden; je sociale interactie zorgt voor een fysieke reactie; het kan je fysiek beter laten voelen. Maar wanneer je je bedreigd of afgewezen voelt wordt in je hersenen hetzelfde gebied actief als dat van fysieke pijn. Je kent het wel…. Love hurts….. Anderzijds maakt je hart soms sprongetjes! Jouw sociale brein functioneert niet altijd los van die van anderen maar we beïnvloeden elkaar, vaak zonder dat je je daar bewust van bent. Je triggert bij de ander een bedreigende of een belonende reactie. Sociale connectie is belangrijk voor ons voortbestaan, het geeft dat je je beter voelt en gelukkiger.

OXYTOCINE Zoals de kerstbruiloft! Ik schreef het al: ‘De liefde hing in de lucht’. Mensen knuffelden elkaar, het bruidspaar kreeg complimenten, de kok ook. Kinderen dansten hand in hand, oogcontact werd gemaakt, mooie gesprekken gevoerd en armen om schouders geslagen. De oxytocineproductie was niet te stuiten! Oxytocine een neuropeptide die zowel hormoon en neurotransmitter is. Deze stof bezit jij ook! Oxytocine zorgt bijvoorbeeld voor toename van vertrouwen en empathie, het helpt je bij samenwerking en het onthouden van gezichten. Het remt je angst en speelt een rol bij jouw sociale en emotionele processen. Thuis, op de werkvloer, waar je ook bent. Oxytocine helpt dus je sociale brein en speelt een rol bij het maken en onderhouden van sociale banden.

BINDING: HET SOCIALE BREIN EN GROEI-MINDSET Wanneer jij een groeimindset wilt ontwikkelen dan heb je die sociale connecties nodig. Binding is heel belangrijk! Je hebt anderen nodig in je proces, zonder hulpeloos te zijn. Zoals collega’s aan wie jij vragen stelt zodat je verder komt. Vrienden aan wie jij feedback vraagt om jezelf te doen groeien. Connecties die een voorbeeld voor jou zijn en waar jij van kunt leren.

Wat ga jij vandaag doen met je sociale brein? Ga jij de verbinding bewust aan? Binding versterkt jouw groeimindset! Zoek gelijkgestemden op. Lach! Geef je maatje die knuffel of je collega die schouderklop. Ga eens lekker cocoonen, kerst of geen kerst.

Wil je hier meer over te weten komen? Volg dan Groeibrein traint & coacht op Facebook of kijk op de website van Groeibrein. Heb je een vraag? Stuur hem naar info@groeibrein.nl

Bronnen: ‘Social’Why our brains are wired to connect. Metthew Lieberman PhD. - Positive social behaviours are induced and retained after oxytocin manipulations mimicking endogenous concentrations in a wild mammal. Kelly J. Robinson, Sean D. Twiss, Neil Hazon, Simon Moss, Patrick P. Pomeroy Published 24 May 2017. ‘Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf. Mark Mieras 2010. E.a.

bottom of page