• Saskia Verhaeren, Groeibrein

Een groeimindset is NIET GELIJK aan een positieve mindset


Een groeimindset is NIET GELIJK aan een positieve mindset

Wist je dat jouw mindset invloed op je hele leven heeft: op je persoonlijke ontwikkeling, je (school-)prestaties, werk en op jouw relaties? En je hersenen spelen hierin de hoofdrol!

Welke mindsets zijn er? Bewustwording van jouw mindset is interessant en het helpt jou of anderen in hun ontwikkeling.

Wil je een stap vooruit in groei? Wil je meer uit jezelf halen en je lekkerder in je vel voelen? Wil je meer uit anderen halen? Lees dan verder.....

Wat is mindset?

De term ‘mindset’ staat voor de overtuiging die mensen hebben over hun intelligentie, kwaliteiten & talenten en de veranderbaarheid daarvan.

Een positieve mindset

Je kunt het vast wel benoemen wat een positieve mindset is. Vanuit deze mindset bekijk je bijna alles vanuit de positieve kant. Het glas is halfvol in plaats van half leeg. Het zorgt ervoor dat je situaties makkelijker kunt 'handelen' en er steeds wat goeds in ziet. Toch kan een positieve mindset alleen je ook belemmeren. Wanneer iets niet goed lukt of wanneer je ergens niet verder mee komt kun je er altijd weer wat moois in zien. Dat is prachtig maar je groeit er niet altijd van.

Een vaste en een groeimindset

Jouw mindset is een belangrijk deel van je persoonlijkheid. Onder andere Carol S. Dweck professor in de psychologie heeft hier meer dan 30 jaar onderzoek naar gedaan. Zij heeft ontdekt dat er twee denkkaders zijn: Een vaste mindset en een groeimindset. Je mindset kan per segment van je leven verschillen of soms laveer je ertussen. Deze denkkaders liggen opgesloten in de verbindingen in je brein.

Wat is het verschil?

Vaste mindset versus groeimindset

Wanneer je een vaste mindset hebt geloof je dat je eigenschappen (intelligentie, persoonlijkheid, talenten) vast staan en niet kunnen veranderen. Je labelt jezelf of anderen met bijvoorbeeld ‘slim of dom’, ‘respectvol of respectloos’ etc. Eigenschappen moeten dan ook bewezen worden ten aanzien van jezelf en anderen. Je bent bang om fouten te maken, falen wordt immers gezien als ‘dom of niet goed zijn’. Fouten en negatieve feedback mijd of negeer je dan ook zoveel mogelijk. Jezelf inspannen voelt vaak als nutteloos. Wanneer je bekwaam of getalenteerd bent in iets, zou alles toch vanzelf moeten gaan? Of juist vanuit een onzeker perspectief: ’Ik ben niet zo slim, ik kan het toch niet, dus waarom zou ik me inspannen. Ik ben nu eenmaal zo….. ik kan niet veranderen, het is wat het is’. Terwijl je diep in jezelf het wel anders zou willen. Wanneer iets moeilijk is, haak je snel af. Uitdagingen vermijd je omdat het risico op falen er is. Successen van anderen worden vaak als bedreiging gezien: ‘Zij is beter dan ik….. dan kom ik dus minder goed over. Of… ‘Dat wat hij doet kan ik echt niet en dat lukt me ook nooit.’ Deze vaste mindset is een belemmering voor leren, ontwikkelen en groei. Voor jezelf maar ook voor anderen in je omgeving waar je je mindset op projecteert. Bekijk het hier in een schema.

Maar er is meer!

Wanneer je een groeimindset hebt, geloof je dat je je eigenschappen kunt ontwikkelen door middel van focus, inspanning en toewijding. Deze visie zorgt ervoor dat je een hang naar leren en ontwikkelen hebt. Je ervaart dat mensen op verscheidene vlakken van elkaar kunnen verschillen en gelooft dat iedereen kan veranderen & groeien door ervaring en inspanning. Het is onmogelijk iemands werkelijke potentieel in te schatten, jij en anderen zijn tot veel in staat! Intelligentie, aanleg en talent zijn slechts het startpunt voor ontwikkeling. Met een groeimindset vind je dat succes hebben gelijk staat aan jezelf continue uitdagen en steeds verder ontplooien. Je gelooft dat iedereen fouten maakt, ze zorgen ervoor dat je ervan leert en vooruit komt. Falen zie je dan ook als een actie en niet als een label voor jezelf of anderen. Je accepteert negatieve feedback, geanalyseerd het met als doel om hieruit te leren en de volgende keer opnieuw of anders te proberen. Falen kan best een pijnlijke ervaring zijn, maar door ermee om te gaan kun je ervan leren. Je ziet jezelf inspannen als sleutel voor succes. Immers... hoe harder je aan iets werkt, hoe beter je erin zal worden. Zelfs de grootste genieën hebben hard moeten werken voor hun succes. Heb je een groeimindset, dan omarm je uitdagingen, zet je door bij falen en zie je successen van anderen als een inspiratie!

Een positieve mindset is niet hetzelfde als groeimindset. Het is mooi te kunnen concluderen dat een groeimindset wel een positieve is!

Aan jou om zelf te bepalen welke mindset je toepast! Het goede nieuws is dat een shift van een vaste mindset naar een groeimindset mogelijk is. Door meer brein- en mindset kennis kun je hierin stappen maken. Wil je hier meer over te weten komen? Wil je inspiratie of een training op maat om een groeimindset te laten floreren voor je team of organisatie! Neem contact op via info@groeibrein.nl of bel! 06 28889013

#brein #mindset #groei #persoonlijkegroei #hersenen #hersens #brain #groeimindset #CarolDweck #training #Positievemindset #Ontwikkeling #Groeibrein #Vastemindset #2018 #doelen #potentieel #groei #groeimindset