top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Oprah, fouten maken en 'The Coyote effect'


Oprah en het 'The Coyote effect'

- Fouten zijn als The Coyote die nietsvermoedend in de lucht hangt -

In mijn ooghoeken zie ik Oprah voorbijschieten op tv. Ze gaat niet voor het presidentschap, hoor ik zeggen. Door mijn hoofd flitst dat zij op veel mensenlevens meer invloed gehad heeft dan menig president. Een succesvolle vrouw die haar footprint achterlaat op deze aardbol.

Oprah heeft in haar leven ook falen gekend. Aan het begin van haar tv-carrière werd ze als nieuwslezer ontslagen. Ze zou niet geschikt zou zijn voor televisie.

Kortgeleden hoorde ik een mooie uitspraak van haar over falen, die me bijbleef:

‘Every failure I say, what is this here to teach me?

As soon as you get the lesson, you get to move on!’

Mijn zoontje switcht van kanaal, ‘Beep… beep’ klinkt in mijn oren. Ik zie Wile E. Coyote (ofwel The Coyote) vol overgave achter Road Runner aanrennen. Wolken zand stuiven de lucht in! The Coyote raast Road Runner voorbij en hangt,…..nu nog niets vermoedend, boven een gigantisch ravijn. Hij kijkt Road Runner hoopvol aan.

Dit is de milliseconde waarop The Coyote zich nog niet realiseert dat hij een fout maakt. Nog vol overtuiging dat hij Road Runner zal grijpen. Zijn doel is dan bereikt! Coyote’s besef is er nog niet, de fout is wel gemaakt, hij voelt zich helemaal oké!

Een fractie erna is de waarheid daar! Hij realiseert zich dat hij boven die afgrond hangt, een gevoel van falen bekruipt hem. Dat voelt niet oké! Wat een failure, net te laat, niet de juiste tactiek, niet de juiste weg, zijn doel gemist! Het is zijn gevoel dat niet oké voelt, niet het falen zelf.

Waarschijnlijk herken je het. Soms maak je fouten en dan weet je het nog niet. Je gooit er nog lekker je energie in. Pas op het moment dat je je realiseert dat je een fout maakt, dan pas voelt het niet oké. Dan pas voelt het als falen. Wanneer je als een Coyote nog hoopvol in de lucht hangt is die fout niet erg. Dan is het gewoon een strategie die je niet brengt waar je wilt zijn. Dan is een fout gewoon een ‘fout’. In de zin van dat het waarschijnlijk beter op een andere manier kan.

We kunnen in feite op twee manieren leren van fouten:

  • Het vermijden van het maken van steeds dezelfde fout. Zo voorkomen we ‘straf’.

  • Het maken van fouten, beseffen waarom het fout ging en andere opties gaan zien.

Beiden zijn vast herkenbaar. Maar waar leer je nu het meeste van?

Wanneer je steeds iets op dezelfde manier doet, leert je brein niets. Maak maar eens steeds dezelfde som. Wanneer je dezelfde som vermijdt, leer je daar in ieder geval niets van. Maar wanneer je de opdracht fout maakt, achterhaald wat misging, een andere strategie toepast, dan leer je wel. In je brein werkt dat mooi: Door het maken van een fout waarbij je tot een nieuw inzicht komt, kan het reward systeem in je brein geactiveerd worden. Je nieuwe inzicht brengt je een stap verder en dat wordt beloond.

Leren van fouten zorgt voor waardevolle informatie die je je anders niet eigen zou maken. Ze zorgen voor creatiever denken, voor nieuwe strategieën. Waardevolle ervaringen waardoor je zaken in een ander perspectief gaat zien. Leren van je fouten zorgt voor vooruitgang en groei!

The Coyote pakt de draad weer op. Hij leert er zijn les uit en zoekt een nieuwe tactiek, een andere wijze waarop het wel werkt. Hij zet door, spant zich in, heeft focus, hij gaat zijn doel vol goede moed tegemoet. Oprah’s uitspraak is voor mij als The Coyote: Je ziet je fout, leert je les eruit en gaat door. Volharden na tegenslag is de weg naar succes!

Wanneer je een mindset hebt die gericht is op groei dan ligt je focus op leren.

Leren van falen hoort bij elk proces. Bekijk een fout zoals The Coyote die nog niets vermoedend in de lucht hangt. Dan is het gewoon een strategie die je niet brengt waar je wilt zijn. Dan is een fout gewoon een ‘fout’. De weg die niet leidt naar je doel. Stel je de vraag die Oprah stelde: Every failure I say, what is this here to teach me? As soon as you get the lesson, you get to move on!’

Een onderdeel van een groeimindset is het leren van en het leren omgaan mét fouten. Je kunt meer lezen over mindsets bij 'informatie'. Een groeimindset kun je inzetten in elke organisatie (mens & cultuur) en in uiteenlopende situaties omdat het om een grondhouding van mensen gaat.. Een groeimindset zorgt voor een open leerhouding, mobiliteit, omgaan met verandering, innovatie, meer engagement en succes! Wil je weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk dan het aanbod of neem contact op. Ook wanneer je vragen hebt, Ik vertel er graag meer over.


Nog een artikel over fouten maken? Klink dan hier!

bottom of page