• Saskia Verhaeren, Groeibrein

Genen, gedrag & omgeving vormen je brein


Je brein vormt je zijn en je 'zijn' vormt ook je brein. Genen, omgeving en gedrag vormen je hersenen.

BREINfeitje! Op het moment dat jij dit leest verandert je brein al! Het is bijzonder, wanneer je je dat beseft!

Een tijd lang werd gedacht dat je brein is zoals het is, een statisch geheel. In spreekwoorden hoor je het terug: 'Dat is de aard van het beestje' en 'Wie voor een dubbeltje geboren wordt....' Dit zijn vaste overtuigingen. Het is zoals het is. Maar dat is niet zo! In de baarmoeder ontwikkelt je brein zich, je wordt geboren en de ontwikkeling gaat in rap tempo voort. Op je 10e is je brein 95% volgroeid. Toch gaan de ontwikkelingen door tot aan je 30e! (nieuwste inzicht volgens professor Erik Scherder).

Je hersenen vormen zich volgens een vaste structuur (ervarings-onafhankelijke ontwikkeling) maar je gedrag en de omgeving zijn ook van invloed. Dat proces is in gang tot jij afscheid neemt van deze wereld. Al jouw gedrag van leren tot eten & drinken, van dansen tot rust en het lezen van dit stukje. Alles wat je doet is van invloed op je brein!

Ook je omgeving zorgt voor interactie met jouw hersenen. Opgroeien en leven in Tokyo of Lapland maakt dat er verschillen zijn. Ook of jij leeft in een omgeving waarin je geaccepteerd en geliefd bent of juist niet.

Het mooie is dat je brein maakbaar blijft. Dingen kunnen dus veranderen! Jouw leven kan veranderen door architect te worden van je brein. Dat is toch geweldig om je dat te realiseren!

Breinbasics zijn een essentieel onderdeel bij het verwerven van een die gericht is op groei, op echte verandering. Op deze pagina lees je er meer over: https://www.groeibrein.nl/info

#neurotransmitters #geheugen #neurogenese #hersens #overgewicht #breininbeeld #hetfittebrein #gezond #mindsets #mindset #persoonlijkeontwikkeling #breinfeitje #leerlingen #groeien #hersenen #leren