top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Waarom slapen goed is voor je hersenen



Tijdens het slapen gebeurt er van alles in je bovenkamer! In deze korte infoblog licht ik dit BREINfeitje van Groeibrein toe. Laat de tekst hiervan even tot je doordringen. Heb je dat gedaan? Besef je dat het belangrijk is om rust te nemen en voor een goede nachtrust te zorgen?

In rust zijn je hersenen ook heel actief

Waarom is slaap nu zo belangrijk? Het is best verwonderlijk hoeveel invloed slaap op je leven kan hebben. Wanneer je weloverwogen keuzes wilt maken en niet maar blijven leven naar de waan van de dag, dan helpt een fit brein hierbij. Dan gaat het focussen op wat je wilt bereiken gewoonweg veel beter! Dat wil jij toch ook?


Met fitte hersenen:

- kun je meer weloverwogen keuzes maken. - lukt het je beter om te focussen op wat je belangrijk vindt.

- kun je je beter concentreren - raak je minder snel geïrriteerd en kun je beter kalm blijven. - kun je alerter zijn. - raak je minder snel ziek en verklein je het risico op hersenaandoeningen.

- hebt je een lager risico op overgewicht omdat je stofwisseling minder verstoord is, je meer beweegt omdat je meer energie hebt en je maakt meer weloverwogen keuzes bij wat je eet.



Wat is er gaande in je hersenen tijdens je slaap?


Onderzoekers hebben o.a. onderstaande conclusies getrokken uit diverse onderzoeken:

Slaap: - heeft invloed je geheugen.

- is een voorwaarde voor het leren (van nieuw gedrag).

- heeft invloed op het verwerken van emoties. - zorgt voor het reinigen van je bovenkamer, je hersenen krijgen een soort 'wasbeurt'. - helpt bij herstel van hersencellen en het maken en onderhouden van verbindingen hiertussen (neuroplasticiteit).

- de aanmaak van nieuwe hersencellen (neurogenese). - is van invloed op neurotransmitters, de communicatiestoffen tussen hersencellen. - is van invloed op je hormonen (sommige neurotransmitters zijn ook hormonen).



Een fit brein ondersteunt de groeimindset! Een fitter brein kan zich beter focussen op wat belangrijk voor je is. Zorg je goed voor je hersenen dan verval je minder snel in oude vertrouwde patronen die makkelijk zijn voor je brein maar jou niet meer dienen.

Genoeg redenen om van slapen een prioriteit te maken!



11 Tips voor een betere nachtrust:

  1. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op (als dat kan met je werk). Je lichaam heeft een interne klok die bijdraagt aan een betere nachtrust.

  2. Goed slapen begint overdag! Zorg overdag voor licht van buiten. Het liefst zonder raam ertussen.

  3. Creëer een avondroutine. Deze routine zorgt ervoor dat je hersenen een seintje krijgen dat het tijd is om te gaan slapen.

  4. Je slaapkamer is om te slapen. Richt deze ook zo in. Ga er bijvoorbeeld niet in werken.

  5. Zorg ervoor dat je kamertemperatuur niet te warm is, niet hoger dan 18 graden.

  6. Zorg voor een donkere, stille slaapkamer. Gebruik eventueel een oogmasker en oordoppen. Zo kom je in een diepere slaap.

  7. Vermijd sterk gekruid voedsel bij je avondeten. Het kan voor gasvorming zorgen waardoor je wakker wordt.

  8. Gefrituurd eten kan ervoor zorgen dat je lichter slaapt, probeer dat te vermijden. Het is sowieso ongezond voor je hersenen.

  9. Beperk alcohol. Met alcohol kom je vaak wel beter in slaap maar je wordt sneller wakker en je slaapt lichter. Zo verminder je de slaapkwaliteit.

  10. Sport niet heel intensief (liever niet 2 uur tevoren) voordat je gaat slapen.

  11. Verminder stress overdag. Bekijk waar je stress vandaan komt. Overmatige stress verstoort je nachtrust.


Welterusten!





bottom of page