• Saskia Verhaeren, Groeibrein

MOOIE KANSEN VOOR PUBERS


Pubers & groeimindset, de mooie kansen van het puberbrein

Koen

Ik voel een paar tikjes op mijn schouder. Terwijl ik me omdraai moet ik meteen omhoogkijken. Achter mij staat een grote jonge man, rossige haren, slordig van het kickboksen. Zijn stemklank is vriendelijk wanneer hij zegt: “Die CITO-scores en andere uitslagen van testen waar jullie het over hebben dames, die zeggen niet veel hoor”. Ik vraag hem wat hij daarmee bedoelt. “Ik werd vroeger gelabeld met het IQ van 85 en men ontdekte dat ik behoorlijk dyslectisch ben. Mijn schoolwerk werd zo simpel mogelijk gehouden omdat ze dachten dat ik het niet snapte. Er was geen bal aan en moest dingen doen die simpel waren of me gewoonweg niet veel boeiden. Ik werd vervelend en had steeds confrontaties. Velen begrepen me niet en ze hebben me verkeerd ingeschat. Mijn CITO-uitslagen waren laag, logisch als je dyslectisch bent en geen extra leestijd krijgt! Maar toen was het keerpunt daar! Ik mocht als jonge puber stagelopen bij een dierenartspraktijk en dat was fantastisch! Ik houd van dieren maar het feit dat ik ze ook kon helpen genezen dat motiveerde mij ineens! Ik heb de benodigde scholen gevolgd en tot slot de opleiding diergeneeskunde in België gedaan, een behoorlijk zware studie. Het aantal boeken dat ik moest lezen was zo hoog!” Koen geeft met zijn handen ongeveer zijn heuphoogte aan. “Natuurlijk deed ik langer over het lezen van de boeken maar ik had een mega motivatie! Ik heb me extra in moeten spannen en ging niet bij de pakken neerzitten als het even tegenzat. Steeds heb ik mezelf tussentijdse doelen gesteld en daarnaartoe gewerkt. Eigenlijk ging me dat goed af, ik was emotioneel betrokken en wilde alles weten van die beesten! Van een hond tot een hagedis en van een cavia tot een waterschildpad. Inmiddels heb ik al jaren een goedlopende dierenartspraktijk waar ik elke dag met veel plezier werk. Ik maak een lange neus naar mijn IQ-test en de CITO’s”. Ik bedank Koen voor zijn persoonlijke verhaal. Daarbij zeg ik hem dat hij een voorbeeld is van iemand met een mindset die gericht is op groei en dat ik zijn verhaal meeneem als een inspirerend voorbeeld.

Puberbrein

Koen ontpopte zich van een onbegrepen kind naar een puber met een doel en vol motivatie! Een bijzonder levenspad waar we mooie lessen uit kunnen halen. Zoiets als: "Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst". Ontwikkeling is mogelijk en wat vroeger aan de orde was hoeft je leven nu niet persé te bepalen. Het puberbrein is nog ‘werk in uitvoering’ en biedt juist volop mogelijkheden voor de toekomst. Velen van ons zien pubers als lastig, tegendraads en brutaal. We zien vooral dat ze veel risico’s nemen en zichzelf en anderen daarmee in gevaar brengen. Zo ook dat ze gevoelig zijn voor beloningen. Dat is allemaal niet zo gek!

Onderzoeken

Uit recente en eerdere onderzoeken weten we bijvoorbeeld dat:

 • Het puberbrein volop in ontwikkeling is, zelfs nog tot het dertigste levensjaar.

 • De verbindingen tussen de Prefrontale Cortex (denken, redeneren etc.) en het Limbische systeem (emotionele breinsysteem) flexibeler zijn. Zo kan het zijn dat de emotie als het ware de Prefrontale Cortex ‘kaapt’.

 • Verbindingen tussen hersencellen gekapt worden die niet worden gebruikt. In de neurowetenschappen ook wel bekend als: ‘Use it or lose it’

 • Verbindingen tussen hersencellen versterkt worden die je vaker activeert. ‘Neurons that fire together, wire together’

 • De hormonen in deze periode een behoorlijke invloed hebben op het brein

 • Het slaapritme zich verlegt door veranderingen in de hersenen

 • Het beloningssysteem in het brein bij adolescenten gevoeliger is dan bij kinderen of volwassenen. Het is dus sensitiever voor sociale, emotionele, natuurlijke (eten, seks) beloningen en stimuli van buitenaf.

Kansen

Kijk eens vanuit mogelijkheden naar deze volwassenen in wording. Het brein van de adolescent is aan het finetunen en biedt dus volop kansen tot groei. Het puberbrein:

 • zoekt naar nieuwe ervaringen

 • is gevoelig voor het zoeken naar sociale informatie

 • is gevoelig voor het zoeken naar emotionele informatie

 • is adaptief en zorgt voor aanpassing nieuwe situaties en verandering

Hoe meer je bepaalde hersengebieden gebruikt hoe meer je ervan meeneemt naar volwassenheid.

Groeimindset & het puberbrein

Uit diverse onderzoeken blijkt dat wanneer we bij adolescenten (een korte of een zorgvuldig geplande) groeimindset interventie doen, dit veel voordelen oplevert. Een groeimindset zorgt voor meer motivatie, hogere prestaties en minder stresssymptomen bij scholieren.

We kunnen pubers nu leren dat je brein plastisch is, dat je IQ niet vast staat en dat je verleden niet tekenend is voor je toekomst. We kunnen pubers op dit moment leren dat wanneer je iets wilt bereiken het niet vanzelf gaat (denk aan de zogeheten ‘Curling ouders’) en dat inspanning erbij hoort. We kunnen bij hen nu al een mindset op laten bloeien die gericht is op vooruitgang en meer welbevinden.

Hoe doe je dat?

 • Omarm de groeimindset gedachte

 • Maak bewust van een fris brein en schep voorwaarden hiervoor

 • Geef breinlessen

 • Geef groeimindset interventies

 • Ontwikkel een groeimindset cultuur

“Pubers willen graag hun hersenen gebruiken, wij zijn alleen soms bang dat ze dat niet doen” (Martine Delfos)

Koen deed het zelf, hij had wat leren betreft een mindset die gericht was op 'alles eruit halen wat erin zit'. Hij stak veel energie in het behalen van zijn doel: Dierenarts worden! Een succesverhaal natuurlijk, daar ben ik me bewust van. Dit levensverhaal past bij vele facetten van een groeimindset. (Weet jij welke? Lees anders straks nog even uitleg op de website www.groeibrein.nl ).

Dat gun ik ook andere adolescenten, of dat nu op het gebied is van educatie of op persoonlijk vlak. Wanneer we de kansen die deze periode biedt benutten kunnen we deze jonge mensen helpen meer uit hun potentie te halen. Zo komen ze ook beter in hun vel te zitten.

Een mindset ontwikkelen die gericht is op groei werkt voor iedereen. Een groeimindset zorgt voor groei en vooruitgang, waardoor je meer uit je potentieel haalt en doelen bereikt. Een groeimindset maakt je 'veranderproof', maakt veerkrachtiger, flexibeler en zorgt voor zelfreflectie. Het leidt ertoe dat je meer uit jezelf haalt en de potenties ook bij een ander ziet.

Meer weten? Een leer-actieve lezing of workshop boeken? info@groeibrein.nl of www.groeibrein.nl

#onderwijs #breinkennis #pubers #mindset #hersenen #mindsets #hetfittebrein #hersens #groeimindset #growthmindset #caroldweck #stress #plastisch #docent #student #havo #mavo #vmbo #paasdagen #leerkrachten #vwo #puberstress #gezond #welbevinden