• Saskia Verhaeren, Groeibrein

Een ei hoort erbij!


Eieren zijn goed voor je brein. Groeimindset. Groeibrein.

Een gezond brEIn,

Heb jij tijdens de paasdagen ook meer eieren gegeten? Wist je dat eieren goed zijn voor je brein? Eieren zorgen voor een stabiel glucosegehalte in je bloed en voor stoffen die belangrijk zijn voor je hersenen zoals eiwit en choline. Dat is onder andere goed voor je geheugen en je mood! Wil je je brein fit en gezond houden? Dan is het nodig om voeding tot je te nemen die daarbij helpt; 'Een ei hoort erbij!'

Eiwit zorgt voor een:

- stabiele toevoer van glucose -

In eieren zit eiwit en eiwitten zorgen voor een stabiele toevoer van glucose in je brein. Dit is nodig voor de juiste energie. Het eiwit kan ervoor zorgen dat je je langer voller voelt en je geen glucose- fluctuaties hebt waardoor je glucose toevoer stabieler is. Flinke dagelijkse schommelingen in de glucoseconcentratie kunnen een negatieve uitwerking hebben op de cognitieve functies en het geheugen.

- stoffen die nodig zijn voor neurotransmitters -

Enkele aminozuren uit eiwit zijn voorlopers van neurotransmitters. Dit zijn stoffen die een rol hebben in zenuw- en hersencellen en betrokken zijn bij de overdracht van prikkels. Voorbeelden zijn tryptofaan, als voorloper van serotonine, en tyrosine, als voorloper van dopamine. Het eiwit in eieren vormt dus een noodzakelijk onderdeel van belangrijke neurotransmitters, stoffen die hersencellen gebruiken om met elkaar te communiceren. Het netto effect van al deze processen op de hersenen is een verbeterd gevoel van energie en alertheid.

Choline, een belangrijke voedingsstof

Dat eitje dat jij vanmorgen at had een hoog gehalte aan choline, een essentiële voedingsstof die de hersenfunctie bij volwassenen bevordert! Choline wordt gebruikt om de structuur van alle celmembranen te behouden. Choline is een voedingsstof die zowel via de voeding kan worden binnengekregen, als kan worden aangemaakt in je lichaam. Het is een van de weinige organische stoffen die in staat is de bloed-hersenbarrière te passeren. De stof is essentieel voor de aanmaak van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij geheugen, humeur, spierbewegingen, regelmatige hartslag en andere basisfuncties.

Zwanger? Choline is o.a. cruciaal bij een gezonde hersen- ontwikkeling van de foetus (neurogenese).

Waarom Groeibrein dit met je deelt? Een fit brein is belangrijk wanneer je een mindset wilt die je ontwikkeling bevordert. Frisse hersenen bevorderen het leren, zorgen voor betere focus en helpen bij het reguleren van emoties. Waar je je lichaam aan blootstelt heeft invloed op je brein en vice versa. Een belangrijk onderdeel dus! Groeibrein geeft aandacht aan welke zaken van invloed zijn op je brein, zoals voeding. Dit valt onder het onderdeel 'Body' is één van de 5 B's van Groeibrein. Bewust - Breinbasics - Bouwen - Binding - Body.

Heb je een vraag, wil je een actieve lezing boeken, een training volgen of andere mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met me op!

#mindset #groeimindset #CarolDweck #groeibrein #mindsets #ei #eieren #gezond #body #neurotransmitters #choline #neurogenese #eiwitten #pasen #paasdagen #brein #hersenen #hersens