top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Feedback vanuit een groeimindset

Effectief & de focus op groei!


Effectieve feedback is essentieel voor groei! Dat geldt voor kinderen, pubers én voor volwassenen. Toch kom ik regelmatig mensen tegen (in organisaties & onderwijs) waarbij feedback gegeven wordt op de prestatie, op de behaalde cijfers of aantallen en waarbij niet gekeken wordt naar persoonlijke groei of 'the next step'. 


Ook kun je met je feedback een groei- of juist een vaste mindset ‘aanzetten’.

Voor wie nog niet weet wat 'growth mindset' vat ik het heel kort samen: Met een groeimindset heb je de overtuiging dat je talenten, intelligentie en persoonlijkheid kunt veranderen. Feedback is dan een spiegel, een impuls tot nadenken om te kijken wat je kunt verbeteren, veranderen en waar groei mogelijk of nodig is.


Met een groeimindset is feedback eigenlijk een cadeautje! Het is een boodschap over de mogelijkheid dat je iets kunt veranderen en verbeteren. Dat is dus precies de primaire focus vanuit een groeimindset: Groei!

Vanuit een vaste mindset, ofwel de overtuiging dat je je talenten, intelligentie en persoonlijkheid niet echt kunt veranderen, is je primaire focus 'de prestatie'. Het goed overkomen en voorkomen van fouten. 'Goed zijn’ in plaats van ‘beter worden’.Stimuleer een groeimindset door:

  • Het normaliseren van effectieve feedback geven; maak het een dagelijkse gewoonte.

  • De focus op het (groei)proces te leggen.

  • Feedback te geven met behulp van de facetten van een groeimindset. Zoals bijvoorbeeld feedback op de geleverde inspanning, hoe met eerder gegeven feedback is omgegaan of op het omgaan met fouten.

  • Naast feedback ook gebruik te maken van feed-up & feed forward.

  • Het benoemen en complimenteren wanneer je anderen gebruik hoort maken van groei-complimenten of deze wijze van feedback geven.

  • Zelf rolmodel te zijn.


Je stimuleert de groeimindset door feedback te geven vanuit een mentaliteit van ‘leren en helpen leren’.

Hieronder vind je een handig hulpmiddel waarmee je feedback kunt geven vanuit een groei-overtuiging. Het kan best lastig zijn om deze manier toe te passen, mensen vervallen gemakkelijk in oude patronen. Oh, dat onbewuste, soms wat 'luie' brein!

Toch is het mogelijk, want ook hierbij geldt: "Oefening baart kunst".


Ook dit is een leerproces waarbij je de facetten van een groeimindset kunt hanteren. Dus: Zet je ervoor in, leer van je fouten, leer van anderen, haal lessen uit feedback en zet door! Extra tip: Gebruik eventueel ook de gratis complimenten posters (zie downloads) van Groeibrein als hulpmiddel.


Je zult merken dat het werkt en dat je anderen met je voorbeeld inspireert!


Groeibrein geeft ook trainingen toegespitst op feedback vanuit een groeimindset. Bekijk het aanbod hier. Voor vragen mail info@groeibrein.nl of bel 06 28889013.


Comentarios


bottom of page