top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Growth mindset teams zijn meer succesvol en hebben meer vertrouwen.Onzekerheid

We leven in een VUCA world, ofwel de wereld om ons verandert continu in een snelle dynamiek, onvoorspelbaar, verwarrend en complex. De onzekerheden die hierdoor ontstaan zijn van invloed op jouw medewerkers. Hun hersenen houden niet van onzekerheid en verwarring.

Onze continu veranderende wereld vraagt van hen flexibiliteit, weerbaarheid en wendbaarheid. Zo is de behoefte om deze elasticiteit te creëren steeds groter. Dit vraagt verandering van denken! Inzicht in mindsets en de werking van je hersenen zijn hierbij essentieel. Hoe zit dat nu?


Veranderingen, verbinden, verbeteren wordt bemoeilijkt door veel factoren. Eén van de grootste uitdagingen is om mensen in beweging te krijgen. Werknemers kunnen het lastig vinden om deze uitdagingen aan te gaan, ze kunnen vastzitten in hun denken. Ze zijn misschien bang dat het niet gaat lukken, bang om fouten te maken in deze 'picture perfect' wereld of geloven niet in zichzelf of in de plannen of hebben niet geleerd mentaal flexibel te zijn. Leidinggevenden kunnen het moeilijk vinden om hun mensen te motiveren, te stimuleren tot initiatieven, betrokken te houden, te verbinden of tot ontwikkeling te komen.


De groeimindset theorie (prof. C.S. Dweck) heeft al meer dan 30 jaar een prominente plaats in onderzoekskringen. Steeds meer organisaties maken het onderdeel van hun visie en beleid zoals het succesvolle Young Capital en multinational Microsoft, maar ook in (semi-)overheid, onderwijs en MKB. Ook het toepassen van neurowetenschappelijke inzichten heeft steeds meer zijn invloed. Groeibrein combineert deze twee.


Mensen met een groeimindset bewegen makkelijker mee met deze veranderingen, ze zijn succesvoller en duurzaam inzetbaar. Innovaties en aanpassingen zien zij als uitdagingen, ze zijn meer gemotiveerd en betrokken.

ONDERZOEK

Kortgeleden onderzochten E.A. Canning et al. (2019) de effecten van mindset-culturen binnen organisaties van Fortune 500 bedrijven. Ze onderzochten hoe de overheersende mindset (een vaste of een groei-) binnen een organisatie het vertrouwen en de betrokkenheid van medewerkers voorspelt. Uit dit onderzoek blijkt o.a. dat werknemers een meer negatieve cultuur ervaren in een vaste mindset-cultuur dan in een groeimindset-cultuur.


Het gaat nog verder dan dat! Uit het onderzoeken blijkt dat Mindsets invloed hebben op betrokkenheid, sociale interacties, vertrouwen in de organisatie, veilig voelen, leerhouding, stress-level, welbevinden en ontwikkelbaarheid.


Verbinding en menselijkheid

Deze tijd vraagt om verbinding en menselijkheid. Een groeimindset-cultuur geeft hier gehoor aan. Een groeimindset kun je leren en dat begint in jouw brein en dat van je collega’s. Het is een helder, wetenschappelijk onderbouwd en praktisch en tilt individuele teamleden en het collectief naar een hoger plan.

Het is een lerende cultuur waar geestkracht, kennis en verbinding hand in hand gaan.

​Een groeimindset(-cultuur) zorgt er bijvoorbeeld voor:

 • dat mensen meer 'veranderproof' zijn, meer wendbaar bij veranderingen.

 • dat persoonlijk leiderschap van medewerkers vergroot wordt.

 • bewustwording van de impact van ons brein in je persoonlijk en werkleven.

 • dat medewerkers meer betrokkenen, geïnspireerd en gemotiveerd raken.

 • dat medewerkers meer inclusief zijn

 • dat je meer effect hebt van leerprogramma's en cursussen.

 • meer ruimte voor creativiteit en innovaties.

 • mensen meer in staat om door te zetten na tegenslag. Veerkracht!

 • dat samenwerken versterkt wordt.

 • dat effectieve feedback geven, ontvangen en geaccepteerd wordt.

 • dat medewerkers elkaar stimuleren tot ontwikkeling.

 • Talentontwikkeling een grotere kans van slagen heeft omdat je start met een sterk fundament.

Een groeimindset cultuur inspireert, verbind je mensen, mobiliseert energie en het stimuleert flexibiliteit.

Wil je een werkklimaat creëren waar mensen gericht zijn op continue ontwikkelen, betrokken, wendbaarder en duurzamer inzetbaar zijn? Ga dan aan de slag met het brein bewust inzetten van de growth mindset! En dat kunnen mensen, ook jouw collega's, leren! Het is een prachtig proces dat al direct zichtbaar wordt!


TIPS & INFO

Om je alvast op weg te helpen vind je hier informatie & tips!

Welke mindsets zijn er en wat is het mindset-continuüm? Dat lees je hier! De pagina opent op een nieuw tabblad!


Ontdek hier 12 tips voor het ontwikkelen van een growth mindset!


Meer info over bijv. comfortzone, fouten maken, teamontwikkeling, hersenkennis en meer via deze info-blogs.


Meteen toepasbare tips voor je team met uitleg vanuit de growth mindset en gelinkt aan inzicht in hersenwetten. Over o.a. het omgaan met fouten en successen van anderen.

Evenals hierboven. Dit keer over omgaan met uitdagingen, tegenslag en feedback.


Op Instagram deelt Groeibrein vaker waardevolle info over mindsets en ons brein, zoals onderstaande voorbeelden.Meer weten?

Wil jij ongeveer 6 keer per jaar een update ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de waardevolle ShoutOut van Groeibrein. Met interessante informatie en tips waar je direct wat mee kunt. Groeibrein gooit je mailbox niet vol. Inschrijven via de pop-up op de website of via het contactfomulier.
Bình luận


bottom of page