top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

HART & BREIN ÉN WENDBAAR ZIJN
Hard hoofd of hart & hoofd?


Hart en hoofd, hoor jij ook vaak dat ze zich moeten verbinden? Of dat je moet kiezen?Waarom zou je? Hoe kan de verbondenheid tussen hart en brein bijdragen aan een meer wendbare en duurzame organisatie? Wat betekent dat voor jou zelf en voor jouw collega’s? Heeft dat dan met elkaar te maken? ...Ja!


Herken je dat mensen zeggen dat ze anders willen en flexibel moeten zijn maar steeds hetzelfde patroon blijven herhalen?

Misschien herken je het bij jezelf? Je kunt er flink over nadenken, daar kun je wel een 'hard hoofd' in krijgen. Of op je gevoel afgaan... Maar wat als je ze combineert? Jouw hart en brein kunnen bijdragen aan meer wendbaarheid en ontwikkelkracht!In je werk en privé kun je veel druk ervaren. Zo volgen de veranderingen elkaar snel op wanneer het gaat om digitalisering en de groeiende technologie, zoals artificial intelligence (AI). Hierdoor kun je het idee hebben dat je hoofd, ofwel je brein niet verbonden is met je hart. Onze hersenen zijn geëvolueerd maar niet zo snel als deze veranderingen van je vragen. Dit zorgt ervoor dat deze druk ‘een bedreiging’ vormt, die ervoor zorgt dat we in ons dagelijks leven ons hart en hersenen maar lastig lijken te kunnen verenigen.


We leven hierdoor vaak 'op de automatische piloot' naar de waan van de dag. Geconditioneerde, vaste patronen waarin je vast blijft zitten, waar vanuit je denkt, reageert én handelt. En zoals we inmiddels wel weten openen vaste patronen, géén nieuwe deuren! 'Als je doet wat je altijd deed .... bla... bla... je kent het wel!' Hoe openen we dan wel nieuwe deuren? Allereerst is het goed om te weten dat je hart en brein al verbonden zijn!

Die verbinding is niet ‘weg’, je bent je er alleen niet bewust genoeg van! Of je hebt niet geleerd om deze verbinding op te zoeken.


‘Fysiek hart niveau’

Het is prachtig om je te realiseren dat er continu interactie is tussen je hart en je brein. Ze zijn op verschillende manieren ‘connected’ en geven elkaar voortdurend informatie door. Zo is er verbondenheid van je brein naar je rikketik via neurale connecties en via chemische processen zoals neurotransmitters (o.a. hormonen). Ook via je bloedvaten en de stofwisseling via je bloed. Bij 'every beat of the heart' pompt de warme rode stroom naar je grijze massa. Via verschillende systemen stuurt het weer‘feedback’ naar je brein. Veel mensen weten niet dat je hart sterke elektrische signalen verstuurt die ook in je hersenen aankomen en andersom, maar dan minder krachtig.


‘Emotioneel brein niveau’

Je brein bevat ook het limbisch systeem, je ‘emotionele brein’. Ook op deze wijze kun je je ‘hart’ interpreteren want dit 'emotionele gebied' in je hersenen is betrokken bij emotie, motivatie en je emotioneel geheugen. Ofwel...

Zaken van ‘het hart’

Schakel je breinkracht in! Maak bewust gebruik van brein en hart: Compassie, vanuit dat emotionele brein in connectie met je bewuste ‘denkbrein’ (prefrontale cortex), is een mooie vaardigheid, die zorgt voor meer wendbaarheid in jezelf.

Wanneer mensen in organisaties dit ‘compassie-volle brein’ inzetten creëren ze ruimte voor anderen én plaats voor nieuwe inzichten.Hoe dan?

Word je bewust van de connectie tussen deze twee ingenieuze en krachtige systemen.Begrijp dat je ‘hart’ op verschillende manieren kunt interpreteren. Zowel op ‘fysiek hart niveau’ als op ‘emotioneel brein niveau’. En misschien nog wel veel meer dan dat... Ben je bewust van de conditionering van je hersenen en de mindset (overtuigingen) die er (over-)heersen én ga ermee aan de slag! Zorg voor je lichaam waar je hart & hoofd 'wonen': Goede voeding, voldoende beweging, ademhalingstechnieken, slaap, rustmomenten, meditatie en andere vormen van ontspanning helpen je daarbij. Dit ondersteunt beide systemen én versterkt de bewustwording van de onderlinge connectie.


Jouw ‘compassie-volle brein’ zal je helpen om de verbinding met anderen te vergemakkelijken en te versterken.


Het zal je helpen om jezelf meer open te stellen voor nieuwe ideeën, meningen en innovaties. Het geeft mogelijkheden om gedag te zeggen tegen oude vastgeroeste denkpatronen én om je overtuigingen opnieuw te vormen.


Zo kun je die onbewuste conditionering opnieuw vormgeven omdat je brein fantastisch plastisch is! Van vaste overtuigingen (mindset) kun je naar groei gedachten gaan. Het zal je ontwikkelkracht versterken, je wendbaarheid vergroten en je nieuwe energie geven!


Wendbaarheid in de organisatie?

  • Door meer wendbare medewerkers ontstaan meer flexibele organisaties, voorbereid op de toekomst!

  • Wendbaarheid werkt dóór mensen heen.

  • Wendbaarheid geeft nieuwe inzichten en hierdoor ontstaat er meer ruimte voor innovaties.

  • Wendbare medewerkers zijn duurzamer inzetbaar.

  • Door open te staan voor verschillende opvattingen en werkstijl is er meer ruimte voor inclusie.


Wendbare medewerkers

Wil jij ook meer wendbare medewerkers die meebewegen richting de toekomst? Groeibrein maakt mensen in organisaties bewust van hun mindset & breinkracht! Flexibel en op maat in te passen in vele situaties en organisaties. Waar het wenselijk is werkt Groeibrein samen met partners. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden, ik vertel je er graag meer over.


Bekijk hier de aanbevelingen van o.a. UWV, VU Amsterdam, Douane Eindhoven en meer: https://www.groeibrein.nl/aanbevelingen. Meer weten over de groeimindset? Je leest er alles over op www.groeibrein.nl

Contactgegevens: info@groeibrein.nl of bel 0628889013

Of plan direct een afspraak! Klik hier!Comments


bottom of page