• Saskia Verhaeren, Groeibrein

Uit je comfortzone? Stretchen of stressen?

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

“We moeten uit onze comfortzone!” Spreekt Maxim, al jaren teamleider, uit. Om hem heen worden ogen groter en de eerste trekt zijn mond al open. Bij velen roept het direct weerstand of paniek op! Uit je COMFORT-ZONE gaan klinkt niet aanlokkelijk. Comfort is fijn en voor velen hun eigen, vertrouwde ‘zone’ ook.Ons brein houdt van comfort en van veilig! Als het anders gaat en we ons bedreigd voelen, op wat voor manier dan ook, gaan onbewust én bewust alarmbellen rinkelen. We willen weg van die ‘dreiging’. Wanneer je dus oppert om 'uit de comfortzone' te gaan, zijn anderen daar vaak minder happig op. Het klinkt als 'niet prettig' en kan paniek veroorzaken. Je komt in de 'paniekzone'! Een brein dat in paniek raakt is niet zo welwillend meer of zorgt voor ondoordachte reacties.


Toch wil je vooruit en ontwikkeling op gang brengen. Hoe doe je dat dan?

Dat kun je doen door de comfortzone te stretchen. Je hoeft er niet uit, je verlegt 'm. Door te stretchen, schep je ruimte! Het is die ruimte die ontstaat om vanuit je eigen kunnen uit te rekken naar wat dichtbij je ligt. Dat is meer dan je denkt!


Je comfortzone stretchen klinkt én voelt veiliger omdat dingen herkenbaar en bruikbaar zijn. Vanuit je eigen vaardigheden en skills pak je nieuwe uitdagingen aan of probeer je nieuwe vaardigheden uit. Wat heb ik al in me wat ik hierbij zou kunnen gebruiken. Kan ik bijvoorbeeld mijn creativiteit, goed kunnen samenwerken, verbanden leggen, doorzettingsvermogen etc. inzetten?


Stap voor stap stretchen en zo je comfortzone grens verleggen. Je zou het de leerzone kunnen noemen.

Dat wil niet zeggen dat het 'easy' is! Het gaat met vallen en opstaan! Uitproberen, doorzetten, leren van je fouten en jezelf inspannen, enkele mindset-elementen die horen bij de growth mindset.

Het is de 'zone van naaste ontwikkeling'. Vanuit de groeimindset, met je eerste focus op leren, groei je! In die ruimte ontstaan de mooiste dingen!

Ik denk bijvoorbeeld aan Jeroen, die na jaren op dezelfde afdeling ineens een geheel ander takenpakket kreeg. Hij zei: 'Ik moet uit mijn comfortzone!' Tot hij er achter kwam dat hij zijn vaardigheden, kwaliteiten en kennis ook anders kon inzetten: Hij kon stretchten! Groei waar hij nu heel blij mee is!


KUN JE JE COMFORTZONE VERLEGGEN VANUIT EEN VASTE MINDSET OF VANUIT EEN GROEIMINDSET?


We bekijken deze stretch of leerzone eens vanuit een vaste mindset. In het kort is een vaste mindset de overtuiging dat je talent, intelligentie en persoonlijkheid niet kunt veranderen. (Hier lees je een meer uitgebreide uitleg over de mindsets). Vanuit de vaste mindset ga je uitdagingen niet aan. Je blijft dus in je eigen comfortzone en vooral ook doen waar je goed in bent. Bang om fouten te maken en je focus ligt daar dan ook vooral op: Geen fouten maken en presteren!


We kunnen de comfortzone ook bekijken vanuit de groeimindset. Met de groeimindset heb je de overtuiging dat je je talent, vaardigheden, persoonlijkheid en intelligentie kunt verbeteren en veranderen. Nu hebben we beide mindsets in ons. en we laveren ertussen. Het is niet zo dat je een 'vaste mindset' persoon bent of een 'groeimindset' persoon, je zit als het ware op een mindsetcontinuüm. Heb je deze groeiovertuiging dat ga je uitdagingen sneller aan. Natuurlijk vind je het dan nog spannend, dat hoort erbij, maar je focus ligt op leermomenten.


Groeimindset, Groeibrein, overzicht leerzone vanuit de groeimindset, Saskia Verhaeren. Comfortzone stretchen
Met een groeimindset stretch je je comfortzone

Wil je ontwikkeling op gang brengen, je comfortzone stretchen, dan zorgt de groeimindset voor groei. Nu hoor ik veel mensen zeggen:


"Ja, ik ben ervan overtuigt dat je jezelf kunt ontwikkelen".


Wanneer we dan dieper duiken in hoe ze omgaan met fouten, feedback, uitdagingen, successen van anderen en tegenslag, dan blijkt dat die groeiovertuiging toch niet zo heel sterk is. Gelukkig kun je daar wat aan doen! Je kunt leren om van een meer vaste mindset naar een groeimindset te gaan.


Wanneer je dat leert ontstaat die open leerhouding, kun je die comfortzone stretchen en komt er groei, verbetering of verandering op gang. Tools voor persoonlijke successen! Op welk vlak dan ook én hoe je 'succes' voor jou (team, organisatie) dan ook wilt interpreteren. Let’s stretch!


In organisaties waar een groeiminset-cultuur gestalte heeft genomen is je comfortzone stretchen genormaliseerd. Leidinggevenden en collega's stimuleren elkaar hiertoe en groeien samen. Meer over de organisatie mindset lees je hier.


Zorg voor je brein. Het is van invloed op jouw (leer-)proces en jouw mentale lenigheid. In hoeverre kun je stretchen met een 'foggy brain'?

Zit je minder goed in je vel omdat je je brein (& lichaam) niet goed verzorgd, dan heeft dat effect op jouw mindset. Dan verkeer je in een 'state of mind' (hiermee bedoel ik de brein & body) dat focus op jezelf ontwikkelen minder goed mogelijk is. Ook dit is een onmisbaar onderdeel van het in staat zijn om te kunnen floreren.GROEIBREIN

GROEIBREIN stoelt haar trainingen en sessies dan ook op drie belangrijke pijlers: De growth mindset, breinkennis & het vitale brein. Groeibrein maakt bewust, geeft tools in handen om de groeimindset te ontwikkelen. tijdens interactieve (online) sessies, mentor trajecten en trainingen.


Groeibrein werkt in teams én organisaties. Daarnaast kun je je ook particulier inschrijven voor het Mindset Mentor Traject.


Bekijk onderstaande video en/of klik hier voor het complete aanbod.


Neem contact op via 06 28889013 - het online formulier op de website of via info@groeibrein.nlEen greep uit het aanbod:


Klik hier voor het complete aanbod.


Meer lezen over de leer- en presteerzone? Lees dan dit info-blog van Groeibrein.