12 GROEIMINDSET TIPS 

Groeibrein geeft groeimindset trainingen vanuit brein bewustzijn. Of het nu gaat om growth mindset workshops, teamontwikkeling, persoonlijk leiderschap, meer flexibiliteit, weerbaarheid, veranderkracht, etc.

 

Daarnaast deelt Groeibrein graag kennis om je te informeren over de fixed en growth mindset, mindset tips, informatie over de kracht en belemmeringen van je brein, groeitaal en nog veel meer. Via sociale media wegen, podcasts en de nieuwsbrief van Groeibrein waarop je je kunt inschrijven. Graag deelt Groeibrein dan ook deze 12 waardevolle growth mindset tips waarbij kennis van onze hersenen (en het toepassen ervan) deze groeimindset ondersteunt. 

Tip 1     Zorg voor een gezond en fit brein

Met een fit en helder brein schep je de juiste condities om jouw groeimindset te kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan gezonde voeding (brainfood), voldoende rust, slaap en beweging. 

 

Tip 2     Verwerf breinkennis 

Kennis over het brein is essentieel voor het ontwikkelen van een groeimindset. Breinkennis, één van de essentiële bouwstenen voor het ontwikkelen van een mindset die gericht is op groei. 

 

Tip 3     Heb kennis van de 2 mindsets 

Voor het doen opbloeien van jouw groeimindset is het kennen en  begrijpen van de 2 mindsets essentieel. Omarm de mindset die zich richt op ontwikkelen. Meer over de 2 mindsets kun je lezen bij ‘groeimindset’

 

Tip 4     Word bewust

Ongeveer 95% (vaak nog meer) van wat je denkt, doet en voelt is onbewust. Word je bewust van jouw mindset. Is deze vaak vast en belemmert je dat? Je mindset is niet statisch, je laveert ertussen en kan per facet van je leven verschillen. Leer jouw mindset bewust herkennen! 

Tip 5      Besef dat je een keuze hebt

Of jij uitdagingen aangaat of juist niet, hoe je omgaat met tegenslagen en hoe je kritiek interpreteert, is jouw keuze. Je kunt ze vanuit een vaste mindset of vanuit een groeimentaliteit benaderen. 

Tip 6     Focus op leren & groei

Wat je aandacht geeft dat groeit. Letterlijk ook in je brein! Focus niet op presteren (prestatiedoelen) en op goed over willen komen, maar op het proces (leerdoelen). Wat kan ik gaan leren, wat leer ik van deze situatie, etc. In plaats van het ineens goed moeten doen en willen presteren. Reflectie is hierbij ook belangrijk. Bijvoorbeeld: ​Waar sta ik nu ten opzichte van een maand (week, jaar) geleden? Wat heb ik geleerd? Waarin ben ik vooruitgegaan? Wat kan ik nog ontwikkelen? 

 

Tip 7    Inspanning hoort erbij

Inspanning is nodig om verder te komen, het hoort erbij. Stel jezelf vragen als: 'Wat kan ik nog leren of verbeteren om een stap te maken? Moet ik er meer tijd of aandacht aan besteden?' 

Tip 8   Anders omgaan met falen en fouten

Falen is een stap dichter naar succes. Wanneer je focust op welke les je eruit kunt halen in plaats van gaan zitten balen, kom je een stap verder. Een frisse kijk op falen (vanuit een groeimindset) kun je lezen in het blog over falen. Normaliseer het maken van fouten. 

Tip 9  Binding

Zorg voor contact met anderen. Sociale contacten houden je brein actief en betrokken. Verzamel mensen om je heen waarvan je kunt leren. Vraag anderen om hulp wanneer je er zelf echt niet uit komt. Binding is belangrijk! 


Tip 10   Bouw

Heb een reëel plan, stel jezelf (leer-)doelen. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen? Visualiseer, schrijf het op en maak het plan zo concreet mogelijk. Zoek kapstokjes (herkenningspunten) in je hersenen. Zo schep je al een beeld van waar je naartoe wilt. Hoe, waar en wanneer? Gebruik interne en externe groeitaal om je groeimindset te verstevigen. 

Tip 11  Omarm uitdagingen

Voer je plan uit! Ga de uitdaging, datgene wat je wilt leren of ontwikkelen, aan. Start met een groeimindset in je denken en ga over op handelen. Neem de groeimindset actie! Focus hierbij op leren en groeien. 

Tip 12 Doorzetten

Normaliseer doorzetten. Wanneer het niet lukt om het op de ene manier te doen, dan zijn er nog andere wegen om het wel voor elkaar te krijgen. Denk aan een andere strategie, misschien moet je meer inspanning leveren of hulp vragen. 

 

Wil jij ook leren hoe je zelf een groeimindset kunt ontwikkelen in je team, organisatie of jezelf? Om het beste uit jouw potentieel en/of dat van je team(s) te halen? Leer het krachtig inzetten! Laat je groeimindset brein bewust opbloeien!

 

Dat kan met een een blended learning training of traject van Groeibrein. Bekijk het aanbod hier!

Omdat het om een grondhouding gaat wordt het in veel organisaties en situaties ingezet, zoals je ook aan de klanten (homepagina) van Groeibrein kunt zien. Bekijk de reviews hier. 

Direct contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek kan ook.