top of page

12 Growth mindset tips 

Groeibrein deelt graag kennis om je te informeren over de fixed en growth mindset en de neuro- wetenschappelijke inzichten die hieraan verbonden zijn, evenals de brain-body connectie. Met o.a. mindset tips, teamtips, informatie over de kracht en belemmeringen van je brein, groeitaal, quotes en nog veel meer. Via sociale media, podcasts en de nieuwsbrief van Groeibrein waarvoor je je kunt inschrijven.

Dit zijn 12 waardevolle growth mindset tips waarbij meer kennis van de hersenen (en het toepassen ervan) deze groei gerichte mindset ondersteunt. 

Saskia Verhaeren, growth mindset trainer

Tip 1     Heb mindset kennis

Voor het doen opbloeien van een growth mindset is het kennen en begrijpen van de 2 mindsets essentieel en daarom ook één van de pijlers van Groeibrein. Omarm deze mindset die zich richt op ontwikkeling! Meer over de 2 mindsets lees je in de paper over de twee mindsets (vul deze pop-up in en ontvang deze direct in je mailbox). 

 

Tip 2     Verwerf breinkennis 

Kennis over het brein is essentieel voor het ontwikkelen van een groeimindset. Het geeft je meer inzicht in jezelf én in (de relatie met) anderen. Breinkennis is één van de pijlers van de werkwijze van Groeibrein. 

 

Tip 3     Zorg voor je hersenen 

Met een fit en helder brein schep je de juiste condities om jouw growth mindset te kunnen ontwikkelen. Je maakt je hersenen o.a. vitaler door het te blijven uitdagen, een goede nachtrust, voldoende breaks, de juiste voedingsstoffen (je darmen zijn je 'tweede hersenen') en beweging. Mindset - lichaam - hersenen zijn nauw verbonden. 

 

Tip 4     Word bewust

Ongeveer 95% (vaak nog meer) van wat je denkt, doet en voelt is onbewust. Word je bewust van jouw mindset. Neig je meer naar een fixed of een growth mindset? Weet dat je mindset is niet statisch is, je laveert ertussen en kan per facet van je leven verschillen. Leer jouw mindset bewust herkennen. 

Tip 5      Besef: Je hebt een keuze

Of jij uitdagingen aangaat of juist niet, hoe je omgaat met tegenslagen, hoe je feedback en succes van anderen interpreteert, is een keuze. Je kunt ze vanuit een vaste of vanuit een groei overtuiging benaderen. Hoe je dat vanuit een growth mindset doet kan Groeibrein je leren. 

Tip 6     Focus op leren & groei

Wat je aandacht geeft dat groeit, ook in je brein! Focus niet op presteren en op goed over moeten komen, maar op het proces en kansen om te leren. Vergeet hierbij niet om te reflecteren op (eigen) ontwikkeling. 

 

Tip 7    Inspanning hoort erbij

Inspanning is nodig om verder te komen, het hoort erbij. Stel jezelf vragen als: 'Wat kan ik nog leren of verbeteren om een stap te maken? Moet ik er meer tijd of aandacht aan besteden?' 

Tip 8   Ga anders om met fouten

Falen is een stap dichter naar succes als je er leermomenten uithaalt. Focus je op deze lessen in plaats van alleen maar gaan zitten balen. Normaliseer het maken van fouten. Hoe cliché het ook klinkt, fouten zijn mooie leermomenten wanneer je er bewust bij stil staat en lering uit haalt. 

Tip 9   Verbinding

Zorg voor contact met anderen. We beïnvloeden elkaar continu, hierbij is ons social brain system actief. Zo kun je elkaar ook in ontwikkeling stimuleren. Sociale contacten houden je brein actief en betrokken. Verzamel mensen om je heen waarvan je kunt leren. Werk samen en stimuleer samenwerking. Vraag anderen om hulp wanneer je er zelf niet uit komt. 


Tip 10   Bouw

Heb (persoonlijk, als team of organisatie) een reëel plan, stel (leer-)doelen. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen? Visualiseer, schrijf het op en maak het plan zo concreet mogelijk. Zoek kapstokjes (herkenningspunten) in je hersenen. Zo schep je al een beeld van waar je naartoe wilt. Hoe, waar en wanneer? Gebruik interne en externe groeitaal om de groeimindset te verstevigen. 

Tip 11   Omarm uitdagingen

Voer je plan uit! Ga de uitdaging aan! Focus hierbij op leren en groeien. Start met een groeimindset in je denken en ga over op handelen. Neem de groeimindset actie! Een positief resultaat bevestigt jouw op groei gerichte mindset. 

Tip 12   Doorzetten

Normaliseer doorzetten. Wanneer het niet lukt om het op de ene manier te doen, dan zijn er nog andere wegen om het wel voor elkaar te krijgen. Denk aan een andere strategie, misschien moet je meer inspanning leveren of hulp vragen. 

Jij - je team - de organisatie: 

Wil jij ook leren hoe je zelf een groeimindset kunt ontwikkelen in je team, organisatie of in jezelf? Om het beste uit jouw potentieel en/of dat van je team(s) te halen? Leer het krachtig inzetten! Laat je groeimindset brein bewust opbloeien en ontdek de vele voordelen! Bekijk het aanbod hier of via de knop hieronder.

Omdat een ieder invloed heeft op de eigen mindset én de organisatie-mindset wordt Groeibrein in een variatie aan organisaties en situaties ingezet, zoals je ook aan de greep uit de klanten van Groeibrein kunt zien (zie 'HOME'). Denk aan kennis & inspiratie en sprekerssessies, leiderschaps- en medewerkerstrainingen, teamdagen en coaching.

 

Lees hier een aantal reviews of via Google reviews, de aanbevelingen van Saskia Verhaeren op LinkedIn of Trustoo. Neem contact op voor meer informatie of een gesprek via onderstaande buttons. 

bottom of page