top of page

12 Groeimindset tips 

Groeibrein deelt graag kennis om je te informeren over de fixed en growth mindset en de neuro- wetenschappelijke inzichten die hieraan verbonden zijn, evenals de brain-body connectie. Met o.a. mindset tips, teamtips, informatie over de kracht en belemmeringen van je brein, groeitaal, quotes en nog veel meer. Via sociale media, podcasts en de nieuwsbrief van Groeibrein waarop je je kunt inschrijven.

 

Van harte deelt Groeibrein dan ook deze 12 waardevolle growth mindset tips waarbij kennis van onze hersenen (en het toepassen ervan) deze groeimindset ondersteunt. 

Tip 1     Zorg voor een gezond en fit brein

Met een fit en helder brein schep je de juiste condities om jouw groeimindset te kunnen ontwikkelen. Je maakt je brein o.a. vitaler door het te blijven uitdagen, brainfood, een goede nachtrust, voldoende breaks en beweging. 

 

Tip 2     Verwerf breinkennis 

Kennis over het brein is essentieel voor het ontwikkelen van een groeimindset. Het geeft je meer inzicht in jezelf én in (de relatie met) anderen. Breinkennis is één van de pijlers van de werkwijze van Groeibrein. 

 

Tip 3     Heb kennis van de 2 mindsets 

Voor het doen opbloeien van de groeimindset is het kennen en begrijpen van de 2 mindsets essentieel en daarom ook één van de pijlers van Groeibrein. Omarm deze mindset die zich richt op ontwikkeling! Meer over de 2 mindsets kun je lezen bij ‘groeimindset’

 

Tip 4     Word bewust

Ongeveer 95% (vaak nog meer) van wat je denkt, doet en voelt is onbewust. Word je bewust van jouw mindset. Is deze vaak vast en belemmert je dat? Je mindset is niet statisch, je laveert ertussen en kan per facet van je leven verschillen. Leer jouw mindset bewust herkennen! 

Tip 5      Besef dat je een keuze hebt

Of jij uitdagingen aangaat of juist niet, hoe je omgaat met tegenslagen en hoe je kritiek interpreteert, is jouw keuze. Je kunt ze vanuit een vaste mindset of vanuit een groeimentaliteit benaderen. Hoe je dat vanuit een growth mindset doet kan Groeibrein je leren. 

Tip 6     Focus op leren & groei

Wat je aandacht geeft dat groeit. Letterlijk ook in je brein! Focus niet op presteren en op goed over moeten komen, maar op het proces en kansen om te leren. Vergeet hierbij niet om te reflecteren op (eigen) ontwikkeling. 

 

Tip 7    Inspanning hoort erbij

Inspanning is nodig om verder te komen, het hoort erbij. Stel jezelf vragen als: 'Wat kan ik nog leren of verbeteren om een stap te maken? Moet ik er meer tijd of aandacht aan besteden?' 

Tip 8   Anders omgaan met falen en fouten

Falen is een stap dichter naar succes als je er leermomenten uithaalt. Focus je op deze lessen in plaats van alleen maar gaan zitten balen. Normaliseer het maken van fouten. Hoe cliché het ook klinkt, fouten zijn mooie leermomenten wanneer je er bewust bij stil staat en lering uit haalt. 

Tip 9   Verbinding

Zorg voor contact met anderen. We beïnvloeden elkaar continu. Sociale contacten houden je brein actief en betrokken. Verzamel mensen om je heen waarvan je kunt leren. Werk samen! Vraag anderen om hulp wanneer je er zelf niet uit komt. 


Tip 10   Bouw

Heb een reëel plan, stel jezelf (leer-)doelen. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen? Visualiseer, schrijf het op en maak het plan zo concreet mogelijk. Zoek kapstokjes (herkenningspunten) in je hersenen. Zo schep je al een beeld van waar je naartoe wilt. Hoe, waar en wanneer? Gebruik interne en externe groeitaal om de groeimindset te verstevigen. 

Tip 11   Omarm uitdagingen

Voer je plan uit! Ga de uitdaging aan! Focus hierbij op leren en groeien. Start met een groeimindset in je denken en ga over op handelen. Neem de groeimindset actie! Een positief resultaat bevestigt jouw op groei gerichte mindset. 

Tip 12   Doorzetten

Normaliseer doorzetten. Wanneer het niet lukt om het op de ene manier te doen, dan zijn er nog andere wegen om het wel voor elkaar te krijgen. Denk aan een andere strategie, misschien moet je meer inspanning leveren of hulp vragen. 

Jij - je team - de organisatie: 

Wil jij ook leren hoe je zelf een groeimindset kunt ontwikkelen in je team, organisatie of jezelf? Om het beste uit jouw potentieel en/of dat van je team(s) te halen? Leer het krachtig inzetten! Laat je groeimindset brein bewust opbloeien en ontdek de vele voordelen! Check het aanbod via de knop hieronder.

 

Omdat het om een grondhouding gaat wordt het in veel organisaties en situaties ingezet, zoals je ook aan de klanten (zie 'HOME') van Groeibrein kunt zien. Bekijk de reviews hier. 

Neem contact op voor een persoonlijk gesprek via onderstaande buttons. 

 

bottom of page