Groei

mindset

 

 

 

 

GROEIMINDSET dé basis van alle ontwikkeling & groei! 

Wat is mindset?

Mindset staat voor de overtuiging die je hebt over je intelligentie, kwaliteiten & talenten en de veranderbaarheid daarvan. Het is de manier waarop je denkt over en kijkt naar jezelf. Deze mindset heeft invloed op je hele leven: op je persoonlijke ontwikkeling, je relaties, je (school-)prestaties en je werk. Je mindset bepaalt of je je potentieel benut.  

Er zijn twee mindsets

Jouw mindset is een belangrijk deel van je persoonlijkheid. Onder andere Carol S. Dweck professor in de psychologie heeft hier meer dan 30 jaar onderzoek naar gedaan. Zij heeft ontdekt dat er twee denkkaders zijn: Een vaste mindset en een groeimindset. Een groeimindset zorgt voor motivatie, doorzettingsvermogen en een passie voor ontwikkeling en leren. Een vaste mindset  belemmert. Een groeimindset helpt kinderen, volwassenen en organisaties om het beste uit zichzelf te halen. Het is het fundament van (talent)ontwikkeling en groei. Belangrijk om te weten is dat je mindset per segment van je leven kan verschillen en soms laveer je ertussen. In het overzichtelijke schema hieronder zie je de verschillen helder weergegeven.

 

Vaste & groeimindset overzicht. Growth mindset
Minsets, verschil vaste mindset en groeimindset in een overzicht.

Herken de mindsets. Het verschil:  

Wanneer je een vaste mindset hebt geloof je dat je eigenschappen (intelligentie, persoonlijkheid, talenten) vast staan en niet kunnen veranderen. Je labelt jezelf of anderen met bijvoorbeeld ‘slim of dom’, ‘respectvol of respectloos’ etc. Eigenschappen moeten dan ook bewezen worden ten aanzien van jezelf en anderen. Je bent bang om fouten te maken, falen wordt immers gezien als ‘dom of niet goed zijn’. Fouten en negatieve feedback vermijd of negeer je dan ook zoveel mogelijk. Jezelf inspannen voelt vaak als nutteloos. Wanneer je bekwaam of getalenteerd bent in iets, zou alles toch vanzelf moeten gaan? Of juist vanuit een onzeker perspectief: ’Ik ben niet zo slim, ik kan het toch niet, dus waarom zou ik me inspannen. Ik ben nu eenmaal zo….. ik kan niet veranderen, het is wat het is’. Terwijl je diep in jezelf het wel anders zou willen. Wanneer iets moeilijk is, haak je snel af. Uitdagingen vermijd je omdat het risico op falen er is. Successen van anderen worden vaak als bedreiging gezien: ‘Zij is beter dan ik….. dan kom ik dus minder goed over. Of… ‘Dat wat hij doet kan ik echt niet en dat lukt me ook nooit.’ Deze vaste mindset is een belemmering voor leren, ontwikkelen en groei. Voor jezelf maar ook voor anderen in je omgeving waar je je mindset op projecteert.

 

Wanneer je een groeimindset hebt, geloof je dat je je eigenschappen kunt ontwikkelen door middel van focus, inspanning en toewijding. Deze visie zorgt ervoor dat je een hang naar leren en ontwikkelen hebt. Je ervaart dat mensen op verscheidene vlakken van elkaar kunnen verschillen en gelooft dat iedereen kan veranderen & groeien door ervaring en inspanning. Het is onmogelijk iemands werkelijke potentieel in te schatten, jij en anderen zijn tot veel in staat! Intelligentie, aanleg en talent zijn slechts het startpunt voor ontwikkeling. Met een groeimindset vind je dat succes hebben gelijk staat aan jezelf continu uitdagen en steeds verder ontplooien. Je gelooft dat iedereen fouten maakt, ze zorgen ervoor dat je ervan leert en vooruitkomt. Falen zie je dan ook als een actie en niet als een label voor jezelf of anderen. Je accepteert negatieve feedback, geanalyseert het met als doel om hieruit te leren en het de volgende keer opnieuw of anders te proberen. Je ziet jezelf inspannen als sleutel voor succes. Heb je een groeimindset, dan omarm je uitdagingen, zet je door bij falen en zie je successen van anderen als een inspiratie!

 

Een positieve mindset is niet hetzelfde als groeimindset. Het is mooi te kunnen concluderen dat een groeimindset wel een positieve is!

De rol van het brein & de switch 

Aan jou om zelf te bepalen welke mindset je toepast! Het goede nieuws is dat een switch van een vaste mindset naar een groeimindset mogelijk is wanneer je dit traint. Je brein is maakbaar! Door ze te vormen kun je jouw doelen bereiken. Vaak nemen we de rust en tijd niet om te leren wat we willen leren. Hierdoor worden we alleen gebruiker van ons brein. Dat is oké maar realiseer je ook dat je een architect van je brein kunt zijn. Zo haal je meer uit jouw potentieel en uit dat van anderen. Groeibrein helpt mensen brein bewust de switch te maken.

Bekijk hier een kort filmpje over mindset & brein.

Hoe dat werkt lees je bij 'werkwijze' of ga naar 'dienstenhet aanbod! 

Heeft u vragen of wilt u een persoonlijke toelichting, neem dan contact op. 

©Groeibrein 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • Pinterest - White Circle
  • Twitter

Volg Groeibrein: