top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Daag je brein uit! Voor meer vitaliteit en cognitieve reserve.

Uitdagingen zorgen voor een fitter brein


De voordelen van een fitter brein

Ken je dat? Een foggy hoofd na wat slapeloze nachten? Dat 'lichte' in je hoofd wanneer je niets gegeten hebt of buiten adem bent geraakt? Je hersenen en je lichaam zijn continu met elkaar verbonden.


Ik noem enkele voorbeelden van vitalere hersenen!

Een fris brein:

  • kan beter focus houden op wat je belangrijk vindt.

  • kan beter leren en onthouden.

  • is emotioneel minder snel uit balans én

  • kan betere beslissingen nemen.

Een brein dat een slaaptekort heeft of een gebrek aan voedingsstoffen, is o.a. minder geconcentreerd, reageert sneller emotioneel op triggers van binnen- en buitenaf en kiest bijvoorbeeld sneller voor de weg van de minste weerstand.

Het vervalt sneller terug in oude patronen! Je kunt je brein vitaler maken door bijvoorbeeld meer te bewegen, door gezonder te eten (daarover meer in een eerdere Shoutout/nieuwsbrief), meer rustmomenten te nemen en een gezond slaapritme.

Wist je ook dat je je brein vitaler kunt maken door het vaker uit te dagen?

Hoe zit dat?

Wanneer je hersenen continu hetzelfde blijven doen worden ze niet meer uitgedaagd. Van nature zijn ze energie-efficiënt en geven ze geen extra energie als dat niet nodig is. Je zou kunnen zeggen dat ze 'lui' worden van repeterende activiteiten. Daarmee houd je die bovenkamer niet actief, sterker nog, het kan voor achteruitgang zorgen. Door jezelf regelmatig uit te dagen, je comfortzone te stretchen en moeite te doen, prikkel je je hersenen. Zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Zo blijf je scherp en flexibel. Zo bouw je, met deze toename van verbindingen, meer cognitieve reserve op. Dat is het vermogen om te kunnen compenseren bij achteruitgang of schade in je brein.


Met meer cognitieve reserve, verloopt de veroudering van je hersenen trager.

Het zorgt ervoor dat je langer op hetzelfde niveau kunt presteren. Op latere leeftijd kan het aandoeningen en klachten die bij veroudering horen, uitstellen of vertragen. Het voorkomen dat veroudering optreedt lukt helaas niet. Dagelijkse 'hersengymnastiek' vermindert wel het risico op hersenaandoeningen zoals dementie.

Uitdagingen en de growth mindset


Uitdagingen aangaan komt voort vanuit een groeimindset. Door activiteiten te doen die je brein in conditie houden, laat je zien dat je in staat bent nieuwe dingen te leren, daar ben je nooit te oud voor!

Een vitaler brein ondersteunt je op groei gerichte mindset!

Groeibrein combineert de kracht van de growth mindset met breinkennis én het vitaler houden van je hersenen. Een succesvolle en waardevolle combinatie die je direct in kunt zetten!



Wil je meer lezen over mindsets? Bekijk dan deze informatie of scrol eens door de andere info-blogs. Schrijf je in op de website en ontvang waardevolle updates! Dat zijn niet meer dan 12 mailtje per jaar. Groeibrein gooit je mailbox niet vol!



Bekijk hier het aanbod voor teams en organisaties en nu ook het Mindset Mentor Traject voor persoonlijke inschrijving.



Comments


bottom of page