Werk jij met teams of ben je zelf lid van een team? Dan vind je het vast ook belangrijk dat mensen zich gezien en gehoord voelen. Dat er ruimte is voor inbreng, om jezelf te ontwikkelen en een zeker gevoel van verbondenheid.
Samen 'ergens voor gaan' geeft energie. Van en met elkaar leren zorgt voor verbinding tussen mensen. En waar mensen werken en samenwerken worden fouten gemaakt en moet je regelmatig doorzetten. Steeds zijn er nieuwe uitdagingen op je/jullie pad en wordt weerbaarheid en flexibiliteit gevraagd.
Dan is een growth mindset heel belangrijk! Het is het fundament van leren én ontwikkeling. Het beïnvloedt alle facetten van je leven en heeft vooral veel impact op de werkvloer.
Wil jij bij je teamleden in verbinding en vertrouwen een deze open leerhouding stimuleren? Dan ontvang je van Groeibrein alvast vier praktische tips vanuit de growth mindset. Natuurlijk met een uitleg erbij, zoals je van Groeibrein gewend bent.
Allereerst is het belangrijk dat een ieder kennis maakt met de twee mindsets en ze leert herkennen. Hierbij hoort ook een stuk breinkennis zodat je begrijpt hoe mindsets ontstaan, hoe je ze kunt veranderen en welke invloed een het vitaal houden van je hersenen zich hiermee verhoudt. Hier kun je meer over lezen in de diverse info-blogs van Groeibrein en via de informatie op de website voor organisaties & onderwijs.
4 Team-Tips
Team-tip 1. 'Omgaan met fouten' (van de ander)
Herken je deze situatie? Iemand heeft een fout gemaakt.
Hoe ga jij hiermee om?
Hoe handelen jouw collega's?
Is er ruimte om ze te bespreken?
Worden ze onder het matje geveegd?
Of krijg je een veeg uit de pan?
(Om maar even in gezegdes te blijven).
We zeggen het wel:
“Van fouten kun je leren!” en
“Fouten maken mag of moet…”
Maar is dat wel zo?
Hoe gaan jij en je teamgenoten met fouten om?
Links in de blauwe kolom: Benader je fouten vanuit een fixed mindset dan stagneer je leermomenten, zie je dat fouten worden weggemoffeld, ontstaat vaak een negatievere sfeer, belemmert het ontwikkeling van mensen en van het team en blijven successen vaak uit.
Rechts, groene kolom: Deze reactie komt uit een groeimindset-cultuur. Dat is een lerende cultuur waarin 'Infinite learning' wordt aangewakkerd én waar alle medewerkers worden gezien als mensen met waarde, erkend en gewaardeerd voor hun ontwikkeling!
Omgaan met fouten is één van de mindset triggers (mindset elementen) waaraan je je mindset kunt leren herkennen en waar je mee aan de slag kunt gaan. Meer over omgaan met fouten vanuit een growthmindset lees je o.a. hier en hier.
Team-tip 2. 'Omgaan met fouten' (van jezelf)
Is dit herkenbaar? Je hebt zelf een fout gemaakt.
Hoe ga jij hiermee om?
Schuif je de fout af?
Bespreek je de fout met collega's?
Probeer je de fout te verhullen?
Hoe gaan collega’s om met jouw fout?
We zeggen het wel:
“Van fouten kun je leren!” en
“Fouten maken mag of moet…”
Maar is dat wel zo?
Geef jij zelf het goede voorbeeld?
Links in de blauwe kolom: Benader je een fout vanuit een fixed mindset dan stagneert je groei. Je leert er niet van en je moffelt ze weg. Zo ontneem je jezelf maar ook anderen de kans om er lessen uit te halen. Je geeft ook het voorbeeld dat fouten maken ‘not done’ is.
Rechts, groene kolom: Deze reactie komt voort uit een groeimindset. Natuurlijk baal je er net zo goed van maar je DOET er wat mee! Je geeft de fout én je geleerde les aan. Zo creëer je voor de ander ook ruimte om dit te doen. Jij bent rolmodel! Daarbij kan een gemaakte fout ook aangeven dat dát niet de juiste weg is zodat je (samen) hierop kunt anticiperen.
Een organisatie-mindset die zich richt op groei geeft ruimte om mét en van elkaar te leren. Een lerende cultuur waarin 'een leven lang leren' wordt aangewakkerd én waar alle medewerkers erkend en gewaardeerd worden voor hun ontwikkeling!
Team-tip 3. Successen vieren
We zijn geneigd om vooral op gemaakte fouten te letten. Ook daar kun je veel van leren maar vergeet vooral niet om successen te vieren!
Hoe vier je die nu? Prijs je je medewerker die vooral effort heeft getoond of het voortouw nam de hemel in? Of vier je het succes met zijn allen?
Links: Alleen de medewerker die verantwoordelijk is of die blijkbaar het meeste werk verricht heeft alle succes toekennen.
Rechts: Vier het samen! Met toeters en bellen, muziek en een fles bubbels of taart! Verzin iets ludieks om grote én kleine successen met elkaar te vieren.
Als het goed is werken mensen in teams vooral samen. Je gaat samen een nieuwe uitdaging aan, zet samen door als het tegenzit, je beantwoordt elkaars vragen. Je labelt iemand dus niet met 'de beste' of 'het talent'. Gezamenlijk kom je tot oplossingen, je vraagt of geeft feedback of een compliment! Je motiveert elkaar en je maakt stappen. Allemaal groeimindset elementen! Soms heb je even wat extra over voor die ander, bijvoorbeeld omdat je collega even een minder prettige periode kent, of gewoon omdat het kan!
Wanneer er dus succes geboekt is door een medewerker, dan komt dat ook door de inzet en betrokkenheid van collega’s.
Zonder elkaar kun je niet! Je kunt elkaar versterken en naar een hoger plan tillen. Samen vieren zorgt voor verbinding!
Samen vieren zorgt voor de aanmaak van happy hormones zoals dopamine, serotonine en oxytocine (zie eerdere posts op sociale media). Daar wordt een mens blij van en de onderlinge connectie versterkt!
Team-tip 4. Inspanning
Eén van de collega’s (b)lijkt weinig inspanning te leveren voor een (gezamenlijke) opdracht. Er worden dingen gezegd als: “Die heeft er waarschijnlijk geen talent voor” of
“Die is vast niet gemotiveerd!”
Wanneer je dit zegt ga je NIET uit van de ontwikkelbaarheid van de ander. Dit zijn fixed mindset uitspraken. Je labelt iemand met: ‘Geen talent hebben’ of met ‘ongemotiveerd zijn”.
Wil je mensen motiveren en stimuleren, dan benader je hen én de situatie om groei te versterken. Er is een diepliggendere oorzaak. Deze collega gelooft misschien niet in zijn of haar kunnen waardoor de nodige inspanning niet geleverd wordt. Of hulp wordt niet gevraagd, bang om dom gevonden te worden. Beide gedragingen komen voort uit FIXED MINDSET gedachten die je collega belemmeren en effect hebben op de rest. Of de (mentale) vitaliteit is momenteel minder.
Links: Wachten tot de volgende meeting en publiekelijk zeggen waarin tekort wordt geschoten wakkert het beschermingssysteem (stress systeem) in het brein aan. De collega schiet in de verdediging, kruipt weg, vertrouwen wordt geschaad. Dit is een bedreiging van de sociale behoeften zoals status, zekerheid, autonomie, relatie en fairness (Dr. David Rock).
Rechts: Vanuit een toekomstgerichte groeimindset: Wacht niet bij het constateren tot een volgende teamvergadering. Spreek je collega spoedig én afzonderlijk aan en richt je hierbij op groeipotentie (ontwikkelbaarheid). Vraag dieper en zoek in vertrouwen naar de oorzaak. Welke (leer-) behoefte heeft je collega (op dit moment) om wel meer inzet te kunnen (en willen) geven.
Medewerkers met een growth mindset zijn meer wendbaar en weerbaar, gaan beter om met nieuwe situaties, zijn meer betrokken en hebben meer vertrouwen in de organisatie, wijst onderzoek uit.
Steeds meer organisaties ontdekken de waarde én kracht ervan. Ik ben blij dat ik dit bij mens & team mag en kan aanwakkeren!
Inmiddels is ook deel 2 van de teamtips online! Check de volgende 4 waardevolle tips via onderstaande button:
Tot slot:
Door inzicht in de twee mindsets, het begrijpen van je hersenen én het vitaal houden van je brein creëer je een rijke voedingsbodem voor 'continuous growth' en verbinding.
Leren, ontwikkelen, groeien, verbinden, beter in je vel, individueel of met je team? Het start met een growth mindset. Groeibrein maakt gebruik van de MindBouwSet en kent dan ook onderstaande drie pilaren: - Mindset kennis - Breinkennis - Het vitale brein
Leer er meer over in één van de laatste info-blogs.
Groeibrein is CRKBO geregistreerd. Het is voor teams en organisaties grotendeels maatwerk. Wil je individueel aan de slag, dan is er het Mindset Mentor Traject. Bij grotere projecten werkt Groeibrein samen met partners.
Vragen? Schroom niet en neem contact op! Ik informeer je graag! info@groeibrein.nl of 0628889013 Volledige Aanbod bekijken? Dat kan hier!
Comentarios