top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Stretch je comfortzone. Groei ontstaat in de leerzone.

“We moeten uit onze comfortzone!” Spreekt Maxim uit. Om hem heen worden ogen groter en de eerste trekt zijn mond al open. Bij velen roept het direct weerstand of paniek op! UIT je COMFORT-ZONE gaan klinkt niet aanlokkelijk. Comfort is fijn en voor velen hun eigen, vertrouwde ‘zone’ ook. Breinen in de stress-stand en fixed gedachten komen boven!


Leerzone, comfortzone stretchen, paniekzone


Ons brein houdt van voorspelbaarheid

Ons brein is een voorspellend orgaan. Paniekzone, leerzone, stress, Groeibrein

Wanneer gevraagd wordt om uit je comfortzone te gaan, dan geeft dat onzekerheden, je hersenen kunnen dan niet meer goed voorspellen. Die grijze massa onder je schedel wil weten: - Hoelang duurt het? – Welk pad volg ik? - Wat is het resultaat/de uitkomst?


Wanneer we twee van deze drie cruciale vragen niet kunnen voorspellen ofwel beantwoorden. reageren onze hersenen en lichaam met een stressreactie. In principe is die stressreactie goed omdat het je in de actie stand zet. Is de onvoorspelbaarheid te groot dan kan het overweldigend en bedreigend zijn. In welke mate dat is, is persoonsgebonden. De één kan beter met onzekerheden omgaan dan de ander en wat voor de één een onzekerheid is, is het voor de ander niet of minder. Een ieder bekijkt een situatie vanuit eigen perspectief, gebaseerd op eigen nature & nurture.

Als we ons bewust of onbewust bedreigd voelen gaan alarmbellen rinkelen. We willen weg van die 'dreiging'. Wanneer iemand oppert om 'uit de comfortzone' te gaan, dan zijn de onvoorspelbaarheden daar! Uit je comfortzone klinkt voor velen als 'niet prettig', 'onzeker' 'anders dan anders'. Onbewust of bewuste paniek!


En een brein dat in paniek raakt leert minder goed, is niet zo welwillend meer of reageert minder doordacht.


Toch wil je mensen in beweging brengen

Stretch je comfortzone, je hoeft er niet uit. Mindset quote, comfortzone quote, Groeibrein, growth mindset

Stretch de comfortzone! Je hoeft er niet uit, je rekt de comfortzone op. Door te stretchen, schep je ruimte! Het is die ruimte die ontstaat om vanuit je eigen kunnen uit te rekken naar wat dichtbij je ligt. In het onderwijs noemen ze dit 'de zone van de naaste ontwikkeling'.


Je comfortzone stretchen klinkt én voelt veiliger omdat dingen herkenbaar en bruikbaar zijn. Vanuit je eigen vaardigheden en skills pak je nieuwe uitdagingen aan of probeer je nieuwe

vaardigheden uit.


Wat heb ik al in me wat ik hierbij zou kunnen gebruiken.

Kan ik bijvoorbeeld mijn creativiteit, mijn samenwerking-skills, het goed verbanden kunnen leggen, doorzettingsvermogen etc. inzetten? Stap voor stap stretchen en zo je comfortzone grens verleggen noemen we de leerzone. Dat wil niet zeggen dat het 'easy' is! Het vraagt inspanning, experimenteren, doorzetten, leren van je fouten enz. Growth mindset elementen die nodig zijn om te groeien.


Vanuit de groeimindset, met je eerste focus op leren, groei je! In de leerzone ontstaan de mooiste dingen!

Ik denk bijvoorbeeld aan Jeroen, die na jaren op dezelfde afdeling ineens een geheel ander takenpakket kreeg. Hij zei: 'Ik moet uit mijn comfortzone!' Tot hij erachter kwam dat hij zijn vaardigheden, kwaliteiten en kennis ook anders kon inzetten: Hij kon stretchen! Groei waar hij nu heel blij mee is!



Je comfortzone verleggen vanuit een vaste of groei mindset?

De leerzone vanuit een vaste mindset:

In het kort is een vaste mindset de overtuiging dat je talent, intelligentie en persoonlijkheid niet kunt veranderen. Dat is aangeboren. (Hier lees de uitgebreide uitleg over de mindsets). Wanneer je denkt vanuit deze vaste mindset is je eerste focus: Goed overkomen, 'goed moeten zijn', prestatie gericht en doe je er alles aan om fouten te voorkomen.


Vanuit de vaste mindset ga je uitdagingen dan ook uit de weg. Je blijft in je eigen comfortzone en vooral ook doen waar je goed in bent. Bang om fouten te maken en de mist in te gaan.



Groeimindset, Groeibrein, overzicht leerzone vanuit de groeimindset, Saskia Verhaeren. Comfortzone stretchen
Met een groeimindset stretch je je comfortzone

We kunnen de leerzone vanuit de growth mindset. Vanuit een groeimindset heb je de overtuiging dat je je talent, vaardigheden, intelligentie en persoonlijkheid kunt verbeteren en veranderen. Nu hebben we beide mindsets in ons en we laveren ertussen. Het is niet zo dat je een 'vaste mindset' persoon bent of een 'groeimindset' persoon, je zit als het ware op een mindset-continuüm.


Heb je deze groeiovertuiging dat ga je uitdagingen sneller aan. Door te focussen op 'leren' en te erkennen dat falen een natuurlijk onderdeel is van het leerproces, kun je kalmer reageren in onvoorspelbare situaties. Het is belangrijk om te weten dat een stress een natuurlijke reactie is van het lichaam op nieuwe of uitdagende situaties, en dat deze respons invloed heeft op de hersen- en lichaamsprocessen. Dit noemen we de stress-is -enhancing-mindset. Deze kennis kan verlichting brengen en helpen bij het omgaan met nieuwe en/of stressvolle situaties.


Dat geeft ruimte! Ruimte om te leren en te groeien!


Wil je ontwikkeling op gang brengen, je comfortzone stretchen, dan zorgt de groeimindset voor groei. Nu hoor ik regelmatig mensen zeggen: "Ja, ik ben ervan overtuigt dat je jezelf kunt ontwikkelen". Als we dan dieper duiken in hoe ze omgaan met fouten, feedback, uitdagingen, successen van anderen en tegenslag, dan blijkt dat die groeiovertuiging toch niet zo sterk is.


Gelukkig kun je daar wat aan doen! Je kunt leren om van een meer vaste mindset naar een groeimindset te gaan.

Wanneer je dat leert ontstaat die open leerhouding, kun je die comfortzone stretchen en komt er groei, verbetering en ook verbinding op gang. Tools voor succes! Hoe je 'succes' voor jou (team, organisatie) dan ook wilt interpreteren. Let’s stretch!



Growth mindset cultuur

Wat is de organisatie mindset? Een mindset die over het algemeen statisch is of waar een groeimindset heerst? In organisaties waar een groeimindset-cultuur gestalte heeft genomen is je comfortzone stretchen genormaliseerd. Leidinggevenden en collega's stimuleren elkaar hiertoe en groeien samen.



Brain care!

Zit je minder goed in je vel omdat je je brein (& lichaam) niet goed verzorgd, dan heeft dat effect op jouw mindset. Want hoeverre kun je stretchen met een 'foggy brain'? Volgens de neurowetenschap een onmisbaar onderdeel van het in staat zijn om te veranderen (groeien).

Zorg voor je brein. Het is van invloed op jouw (leer-)proces en jouw mentale lenigheid.

Drie pijlers Groeibrein: Growth mindset theorie, kennis van de hersenen en zorg voor je brein. Drie hoofden, Groeibrein,  groeimindset

GROEIBREIN stoelt haar trainingen en sessies dan ook op drie belangrijke pijlers:

  1. mindset theorie (35 jaar research)

  2. breinkennis (begrip en inzicht)

  3. het vitale brein (mindset-brein-body-connectie)

De laatste twee zijn gebaseerd op hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten.



Groeibrein

Groeibrein maakt bewust, geeft tools in handen om de groeimindset te ontwikkelen. Tijdens bijvoorbeeld interactieve lezingen, een mindset training, mindset coach groei-pakketten etc. Groeibrein werkt, waar nodig met professionele samenwerkingspartners.


Situaties waarbij Groeibrein ingezet wordt zijn bijvoorbeeld:

Meer wendbaarheid van medewerkers, stimuleren van een leercultuur, voorbereiden op veranderingen, meer mentale wendbaarheid, verbinden, teamontwikkeling, innoveren, talentontwikkeling, zelfleiderschap, leiderschap, feedback geven, voorbereiden op digitale veranderingen en 'minder stress - meer groei'. Dit komt omdat het om hét fundament van groei gaat.


Wil je sparren over de oplossingen en toepasbaarheid voor jouw organisatie?

Neem contact op via:

06 28889013 - Het online formulier op de website of via info@groeibrein.nl




Hierboven een greep uit het aanbod van Groeibrein


تعليقات


bottom of page