Kensington en Miss Montreal zongen, net als Frank Boeijen, over Utopia: een positief maar onbereikbaar ideaal. Protopia daarentegen is wel bereikbaar; de toekomst is nu. Misschien denk je nu: "Wat is dit nu weer, jij bent toch van de growth mindset, Saskia?" Dat ben ik ook, maar als je verder leest, begrijp je de relatie, het belang en de positieve impact ervan in deze veranderlijke wereld.
Bang voor de toekomst
In veel organisaties worstelen teams met veranderingen en oude patronen of een gebrek aan innovatie. Medewerkers voelen zich vastzitten in hun rol, bang om fouten te maken of nieuwe ideeën te delen. Dreiging op sociale behoeften? Bang voor verandering? Bang voor de toekomst? Dat leidt tot frustratie, overmatige stress, verminderde creativiteit en productiviteit. Hoe doorbreken we dit met een hoopvolle blik op vandaag en morgen? In dit info-blog geef ik je handreikingen hoe je dat kunt doen.
Wij zijn de toekomst
We kennen allemaal wel de uitspraak: "De jeugd heeft de toekomst". Maar wat zegt dat ons nu? Wanneer ik naar mijn zoons kijk, dan wens ik hen alle drie een prachtige toekomst, waarin zij zich overal kunnen bewegen als vrije en blije individuen in verbinding met anderen. Waarin ze gezond zijn, blijven leren en dingen doen waar hun ogen van sprankelen.
Ik realiseer me dat zij niet alleen de toekomst zijn. Dat ben ik ook. Waar ik nu voor kies, wat ik doe en wat ik zeg, heeft invloed op toekomst.
Als een druppel in een oceaan misschien, maar ik wil die druppel zijn! Ik wil onderdeel van een positieve verandering zijn. Ik weet zeker dat velen dit met mij dit willen. Ben jij er één van? Vandaag en morgen positieve keuzes maken. Mensen écht raken, helpen groeien. Daarom doe ik nu ook wat ik doe. Dat is mijn Protopia.
Protopia?
Protopia, een concept geïntroduceerd door de wereldberoemde futurist Kevin Kelly, staat voor een progressieve toekomstvisie. Het is geen statisch eindpunt, maar een voortdurend proces van kleine, betekenisvolle verbeteringen.
Waar Utopie een perfecte, onbereikbare wereld voorstelt, is Protopia een praktische benadering van vooruitgang: stap voor stap, dag na dag.
Groeigerichte mindset
Dit linkt aan een growth mindset. De growth mindset, komt voort uit het gedachtengoed van prof. Carol Dweck. Inmiddels is dit concept een nieuw tijdperk ingegaan en beslaat het meer levensfacetten dan bij aanvang. In de afgelopen jaren heb ik hier al veel over gedeeld. Het helpt ons op positieve wijze te groeien op professioneel en persoonlijk vlak. Onze vaardigheden en persoonlijkheid zijn niet vaststaand; we zijn mensen in ontwikkeling en kunnen stap voor stap leren en groeien. Dat levert naast progressie ook meer mentaal welzijn op.
Wanneer je al meer over dit gedachtengoed weet, begrijp je dat Protopia hier mooi op aansluit.
Goed fout
Beide concepten delen de overtuiging dat groei mogelijk is en dat individuele inspanning het verschil maakt. Mensen worden aangemoedigd om fouten te zien als leermogelijkheden—een cruciaal aspect van zowel Protopia als de growth mindset. Wat deze groei mogelijk maakt, is de maakbaarheid van ons brein. Onze hersenen zijn veranderbaar en kunnen zich bijvoorbeeld aanpassen door nieuwe ervaringen, kennis en niet te vergeten: zelfzorg. Daar heb je zelf ook invloed op!
In de praktijk
Eén van mijn klanten zit in de maakindustrie. Nog niet lang geleden ontwikkelden zij een nieuw product maar het werd uiteindelijk niet wat ze gehoopt hadden. Nu kun je dat als mislukking zien óf juist niet. Door hier groeigericht naar te kijken kwamen zij erachter dat hier waardevolle lessen inzaten over: proces, het product, samenwerking, het durven experimenteren en innoveren, etc. Deze lessen nemen zij mee met het oog op de toekomst! Om te weten wat wel goed ging én dit herhalen, processen aan te passen waar nodig, geleerde lessen te delen en de uitkomsten te gebruiken voor een ander product in de nabije toekomst.
Of dit voorbeeld van een eerdere klant die worstelde met innovatie. Wanneer je binnen de kaders blijft denken en negatief naar de toekomst kijkt, dan kom je niet vooruit en de frustratie wordt groter. Zij hebben geleerd om met een growth mindset bril op te kijken. Dit is een positieve, hoopvolle blik. Met deze Protopia-benadering en growth mindset kunnen zij:
Kleine experimentele projecten opzetten
Regelmatig reflecteren en aanpassen
Fouten delen en hier samen van leren
Elkaar aanmoedigen om buiten bestaande kaders te denken
Groeigericht samenwerken en elkaar met groeitaal positief stimuleren
Hoop doet leven
Wanneer je mensen vraagt om naar de toekomst te kijken, komen negatieve scenario’s boven. Films als The Hunger Games en The Matrix maken het toekomstbeeld er niet rooskleuriger op.
Ik vroeg aan mijn jongste zoon van 19 hoe hij de toekomst ziet. De richting van zijn antwoord raad je misschien al. “Nou, dat ziet er niet goed uit. AI gaat een grote invloed hebben en mensen die de macht hebben gaan dit negatief inzetten. Ook gaan overheden alles controleren. Big brother is watching you.”
Wanneer ik vraag of het in de jeugdjaren van zijn opa zoveel beter was, is zijn antwoord verdeeld. Daarna volgde een prachtig gesprek waar ik nog een blog over zou kunnen schrijven. Maar voor nu houd ik het bij Protopia.
In je team herken je vast de collega’s die, wanneer anderen vooruit willen kijken, de beren meteen op de weg zien zitten. Dan hoor je fixed mindset uitspraken zoals: “We doen het al jaren zo!” – “Moeten we nu weer veranderen?” – “Wat als het mislukt?” Ze hebben een negatieve lading, remmen processen en slokken energie op, zoals ik vaak in mijn trainingen hoor zeggen.
Dystopie of optimisme?
Kelly spreekt over Dystopie; een sombere pessimistische toekomstvisie die ons niet vooruithelpt. Hij benadrukt dan ook dat optimisme cruciaal is voor vooruitgang:
"Pessimisme klinkt slim. Optimisme klinkt dom. Trap er niet in." Dit optimisme vormt de basis voor onze toekomst; het geloof dat iets mogelijk is, is essentieel voor nieuwe ideeën.
Optimisme beïnvloedt motivatie, leren, geheugen, stemming etc. Verschillende hersengebieden zijn betrokken, zoals de prefrontale cortex die betrokken is bij positief denken en toekomstplanning, en de amygdala die een rol speelt bij emotieregulatie. Bovendien stimuleert optimisme de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die geassocieerd worden met gevoelens van welzijn en motivatie. Kort gezegd: Het levert veel goeds op!
Jouw en mijn rol
Protopia draait om het benutten van technologische vooruitgang en menselijk potentieel om problemen op te lossen en zo een betere toekomst te creëren. Dit kunnen we gewoonweg niet meer wegdenken omdat AI en innovaties steeds meer verweven met ons dagelijks leven. Het vereist niet alleen optimisme en aanpassingsvermogen, maar ook de erkenning dat wij zelf de verandering zijn die we willen zien — en dat is onze growth mindset!
Deze blik op de toekomst is waardevoller dan ooit: Elke dag biedt kansen om je horizon te verbreden. In een wereld waar verandering de norm is, opent de growth mindset de deur naar ontwikkeling.
Hoopvolle combinatie
Door Protopia met een growth mindset te combineren kunnen bedrijven en individuen floreren in een snel veranderende wereld. Het gaat erom te geloven dat we kunnen groeien—niet vanuit naïviteit, maar vanuit een oprechte overtuiging in ons potentieel.
In plaats van "Dat kan niet, dat lukt niet, dat gaat mis" - "Wat kan wel, wat gaat goed, wat kan beter, wat kunnen we proberen, wat kunnen we leren?"
Door bewust nieuwe uitdagingen aan te gaan en te leren van ervaringen, creëren we niet alleen nieuwe neurale verbindingen, maar dragen we ook bij aan onze persoonlijke 'Protopia' - een voortdurend proces van kleine, betekenisvolle verbeteringen in onszelf en onze omgeving."
Niet alleen maar samen
Door zelf groeigericht Protopia gestalte te geven in verbinding met anderen, dragen we bij aan een wereld die langzaam verbetert. De weg naar Protopia begint bij jou en mij; zo dragen we bij aan de positieve verandering die onze wereld nodig heeft.
Aan de slag!
Wil je groei, ontwikkeling en wendbaarheid versterken in je team of organisatie? Positief en toekomstgericht. Op een manier die raakt én fundamenteel verschil maakt. Ga dan eens in gesprek. Neem contact op via mail naar info@groeibrein.nl of bel 0628889013.
Groeibrein trainingen worden gemiddeld beoordeeld met een 9. Wil je meer weten over de hedendaagse en unieke, breinbewuste benadering van Groeibrein? Bekijk dan het aanbod (training, workshops, interactieve keynotes etc. ) via onderstaande button of mail naar info@groeibrein.nl
Comments