top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Deze BANI world vraagt om een growth mindset

Er liggen nogal wat uitdagingen voor organisaties in deze B.A.N.I. world (Brittle, Anxious, Non linear, Incomprehensible). Een wereld die broos en angstig is. Waar oorzaak en gevolg niet langer lineair en proportioneel zijn, een wereld die moeilijk of misschien wel onmogelijk is te bevatten. Om hiermee om te kunnen gaan is het belangrijk om te investeren in wendbaarheid en weerbaarheid. Het vraag om open en frisse blikken in elke (nieuwe) situatie en naar verbinding met anderen.


Dat vraag ook wat van organisaties. Anders denken en anders doen. Het vraagt om medewerkers die flexibel meebewegen met veranderingen, mentaal veerkrachtig en duurzaam inzetbaar zijn. We willen hen ook betrokken houden en met elkaar verbinden. Het verlangt leidinggevenden die dit stimuleren.


Nu blijkt een growth mindset een waardevol fundament voor deze challenges waar (mens en) organisaties mee worstelen. Meer en meer organisaties ontdekken de kracht ervan. De heersende organisatie-mindset speelt hierin een belangrijke rol, ofwel de mindsets van leidinggevenden, medewerkers en hoe de organisatie is ingericht. Wat is nu deze growth mindset? Wanneer zet je het in? Wat hebben de hersenen hier mee te maken? Groeibrein deelt het met je in dit info-blog.


Growth mindset, groei mindset, organisatie mindset, Groeibrein

Organisaties als Microsoft en Young Capital hebben de impact ervan jaren geleden ontdekt en inmiddels ook andere grote organisaties en MKB uit allerlei sectoren. Het onderwerp 'growth mindset' neemt al meer dan 35 jaar een belangrijke plaats in, in onderzoekskringen. Het is de sleutel tot... of heeft een positieve invloed op:

  • fundamentele ontwikkeling

  • continuous learning

  • meer wendbare medewerkers

  • weerbaarheid (o.a. minder stress)

  • inclusiviteit

  • innovaties

  • meer betrokkenheid

  • het bereiken van doelen (successen)

Uit onderzoek blijkt dat een groeimindset leidt tot succes én dat een growth mindset-cultuur beter werkt dan een fixed mindset cultuur.

In dit info-blog van Groeibrein:

  • De impact van mindsets

  • Wat is mindset?

  • De twee mindsets

  • Een valse growth mindset

  • De transformerende kracht van de growth mindset

  • De organisatie-mindset

  • In welke situaties zet je mindset-interventies in?

  • Leiderschap vanuit de growth mindset



Start met het fundament

Mindsets hebben impact, omdat het om een grondhouding van mensen gaat. In sommige organisaties overheerst een growth mindset die flexibiliteit, verbinding en groei aanwakkert, in anderen juist een statische mindset die dat alles belemmert.


Nu grijpen organisaties soms snel naar een quick fix om deze stagnaties op te lossen zonder dat ze weten wat de oorzaak is. Dan kun je net zo goed je huis op los zand bouwen, het effect is hetzelfde, het zakt weg.

Ook al zet je nog zoveel veranderprocessen, trainingen of interventies in, zonder deze groei-gerichte mindset haal je er niet uit wat erin zit.


De impact

Mindsets hebben een krachtige impact in ons professionele en ook in ons persoonlijk leven. Het is 'de bril' waarmee we naar onszelf kijken én naar de wereld (situaties en anderen) om ons heen. Ze beïnvloeden hoe je je ervaringen thuis én op je werkplek beleeft en hoe we onze successen en mislukkingen interpreteren.


Ze bepalen hoe we cognitief, emotioneel, gedragsmatig en neuraal reageren op deze ervaringen. Mindsets zijn ook niet vaag, je kunt ze duidelijk leren herkennen aan de triggers en met mindset-interventies mens en organisatie naar een hoger plan tillen.


Mindsets hebben o.a. een krachtige impact op verbinding, zelfregulering, stress-respons, betrokkenheid, neurale verwerking, leerhouding, prestaties en leiderschap.

Grondlegger Dweck

De mindset theorie komt van origine vanuit de positieve psychologie (de incremental theory). De inmiddels geprezen en welbekende prof. C.S. Dweck is de grondlegger ervan. Zij heeft vele onderzoeken en het boek 'Mindset' op haar naam staan. Ook anderen (o.a. Peter Heslin, David Yeager en het NeuroLeadership Institute) hebben bijgedragen aan de meer dan 35 jaar onderzoek naar het gevolg van denken en handelen vanuit een growth mindset. Deze theorie gaat uit van de veranderkracht van de mens.



Wat is mindset?

Het begrip mindset is al zo ingeburgerd dat we vaak niet meer nadenken over wát het is én wat de impact ervan in onze levens is. Volgens Dweck kun je het begrip mindset heel helder formuleren:

Het is de overtuiging die je hebt over vaardigheden, persoonlijkheid en intelligentie én de veranderbaarheid ervan.